ΔΕΣΦΑ: Επένδυση ορόσημο 163 εκ. ευρώ για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης προς τη Δ. Μακεδονία

ΔΕΣΦΑ: Επένδυση ορόσημο 163 εκ. ευρώ για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης προς τη Δ. Μακεδονία

Εγκαινιάστηκε σήμερα 23/2/23 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης με κάθε επισημότητα.

Έργο ορόσημο για τη μετάβαση της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στην νέα ενεργειακή εποχή αποτελεί ο Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης Προς τη Δυτική Μακεδονία, μια επένδυση της τάξης των 163 εκατ. ευρώ, η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα 23/2/23 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης με κάθε επισημότητα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Μαρία Ρίτα Γκάλι ανακοίνωσε την έναρξη του έργου λέγοντας ότι: «Με το έργο αυτό η περιοχή αναβαθμίζει το ρόλο της στην ενεργειακή μετάβαση και οι κοινωνίες το ρόλο τους στην οικονομία».

Το έργο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική απανθρακοποίησης και την αγορά υδρογόνου στην Ελλάδα, δημιουργώντας περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη για τις κοινωνίες. Με την κατασκευή του θα ανοίξει μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας, ενώ, το έργο θα προσελκύσει και νέες επενδύσεις.

Συνολικά, ο αγωγός θα εκτείνεται σε 160 χλμ. με σημαντικά οφέλη, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τη βιομηχανία, τη γεωργία κι άλλους τομείς της οικονομίας. Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός ότι, ο εν λόγω αγωγός, αποτελεί, τον πρώτο στην Ελλάδα κι από τους λίγους στην Ευρώπη με πιστοποίηση για μεταφορά έως και 100% υδρογόνο. Για το ΔΕΣΦΑ δε, αποτελεί μέρος της προσπάθειας για παραγωγή καθαρότερης ενέργειας στην Ελλάδα.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων, η χώρα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς από τη συνολική παραγωγή φυσικού αερίου στη χώρα μας, το 30% αποτελούν εξαγωγές προς τα Βαλκάνια και μέχρι τη Δυτική Ευρώπη.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο εν λόγω αγωγός και οι κλάδοι του θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας) και Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης, Φλώρινας) ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης στις εγκαταστάσεις για την τηλεθέρμανση των πόλεων Κοζάνης, Αμυνταίου και Πτολεμαϊδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ