Ομόλογα: Σταθεροποιητικές τάσεις στις αγορές

Ομόλογα: Σταθεροποιητικές τάσεις στις αγορές

Σε νέα αύξησης των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ

 

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαικές αγορές ομολόγων, καθώς οι εξελίξεις από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας αφήνουν περιθώρια στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ενδεικτικά ο δείκτης ΡΜΙ - ο οποίος καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα - που ανακοινώθηκε σήμερα έδειξε ότι ευρωπαική οικονομία επέδειξε αντοχές στην άνοδο των επιτοκίων. Συγκεκριμένα ο δείκτης αυξήθηκε τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2022. Στο μεταξύ η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τρείς φορές τα επιτόκια της φέτος, με αποτέλεσμα το βασικό της επιτόκιο να φθάσει στο 3,5% από 3,25% που προέβλεπε έως τώρα. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι τον ερχόμενο μήνα θα προχωρήσει σε μία αύξηση κατά 0,5% και σε μία ισόποση τον Ιούνιο.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 119 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 4,36% από 4,33% χθες έναντι 2,52% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,84%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0664 δολάρια από το επίπεδο των 1,0698 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0664 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ