Δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ και πάνω από 700.000 δανειολήπτες επανήλθαν σε οικονομική κανονικότητα

Δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ και πάνω από 700.000 δανειολήπτες επανήλθαν σε οικονομική κανονικότητα

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο ΕΕΔΑΔΠ.

Δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ και πάνω από 700.000 δανειολήπτες επανήλθαν σε οικονομική κανονικότητα, από την δραστηριότητα των εταιρειών διαχείρισης δανείων. Σε αυτά περιλαμβάνουν πάνω από 27 δισ. ευρώ ρυθμίσεις και 8 δισ. ευρώ που αναταξινομήθηκαν και επέστρεψαν στα υγιή χαρτοφυλάκια των τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το 2022 ο κλάδος των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων παρείχε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να ανακτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από ρεαλιστικές και συναινετικές ρυθμίσεις, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν και σημαντική άφεση χρέους και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2023 και αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του κλάδου στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, μέσω της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων στοχεύουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Συνολικά, έως τα τέλη του 2022, οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων έχουν επαναφέρει σε υγιή οικονομικό κύκλο πάνω από 700.000 δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις με δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την ανταγωνιστική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων:

• Προσφέρουν ρυθμίσεις και τις εξειδικευμένες λύσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων υπό διαχείριση να ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες

• Έχουν επιστρέψει ρυθμισμένα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα την τελευταία τριετία, επαναφέροντας στην τραπεζική κανονικότητα πάνω από 115.000 δανειολήπτες

• Έχουν επιτύχει άνω του 83% των ανακτήσεων μέσα από διμερείς και συναινετικές λύσεις και μόνον το 17% από πλειστηριασμούς (στοιχεία 2020-2022)

• Αξιοποιώντας τις δυνατότητες και εντατικοποιώντας τις ρυθμίσεις μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, προς όφελος όλων των μερών, η εγκρισιμότητα των αιτήσεων βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 70% με αυξητική τάση. Ειδικότερα, σε υποθέσεις οφειλών κάτω των 200.000 ευρώ, που αφορούν πρωτίστως ιδιώτες, η εγκρισιμότητα είναι άνω του 75%

• Στις επιχειρήσεις, προσφέρουν μία πραγματικά δεύτερη ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη με αναδιαρθρώσεις που δεν εξαντλούν την κερδοφορία (EBITDA) για αποπληρωμή των δανείων, αλλά επιτρέπουν την αξιοποίησή της ως κεφάλαιο κίνησης. Επίσης, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη αυτών των επιχειρήσεων σε όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.)

Ακόμα, όσον αφορά τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων υλοποιούν ειδικές πολιτικές που επεκτείνονται -πέραν όσων έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας- και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι. Διαχρονικά, οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων στηρίζουν τα προγράμματα της Πολιτείας για τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κλάδος των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων που απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζομένους, στηρίζει έμπρακτα ιδιώτες και επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επανέλθουν στην κανονικότητα όσον αφορά την οικονομική τους δραστηριότητα και δίνει βιώσιμες λύσεις προς όφελος όλων των μερών, συμβάλλοντας καίρια στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ