Παγκόσμια οικονομία: Οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να σταματούν τις αυξήσεις επιτοκίων

Παγκόσμια οικονομία: Οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να σταματούν τις αυξήσεις επιτοκίων

Οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμια κλίμακα διακόπτουν ή πλησιάζουν στο τέλος των κύκλων αύξησης των επιτοκίων τους, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και οι ανησυχίες για ύφεση αυξάνονται.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στον Καναδά και το Καζακστάν επεσήμαναν ότι μπορεί σύντομα να παραμείνουν σταθεροί, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Βραζιλία και την Πολωνία άφησαν αμετάβλητα τα βασικά τους επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Την επόμενη εβδομάδα, η Federal Reserve αναμένεται να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, αλλά πιθανότατα θα καθορίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει μια παύση.

Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, μια παγκόσμια πανδημία, το Brexit και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ανατρέψει τους κάποτε εδραιωμένους τρόπους με τους οποίους οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συναλλάσσονται μεταξύ τους. Το μεταβαλλόμνο περίγραμμα του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος σηματοδοτεί ένα είδος «επαναπαγκοσμιοποίησης» όπου οι πολυεθνικές εταιρείες προσαρμόζουν τα εμπορικά τους δίκτυα για να ανταποκριθούν στις νέες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 10 ετών και δήλωσε ότι αναμένει να συσφίξει περαιτέρω την πολιτική καθώς επιδιώκει να μειώσει τον πιο καυτό πληθωρισμό εδώ και τρεις δεκαετίες. Ο Καναδάς και το Καζακστάν αύξησαν τα επιτόκια, αλλά σηματοδότησαν ότι μπορεί να έρθει μια παύση, ενώ η Βραζλιλία και η Πολωνία παρέμειναν σταθερές.

Μια συσσώρευση πετρελαιοφόρων στα τουρκικά στενά συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να καταλήξουν σε λύση σε ένα ασφαλιστικό πρόβλημα που προκλήθηκε από τις κυρώσεις στο ρωσικό αργό. Είκοσι έξι δεξαμενόπλοια που κατέχουν περισσότερα από 23 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Καζακστάν δεν μπόρεσαν να περάσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων από την Τετάρτη, έδειξαν ναυτιλιακά στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν με πιο απότομους ρυθμούς τον Νοέμβριο, καθώς η εξωτερική ζήτηση συνέχισε να εξασθενεί και η επιδεινούμενη επιδημία Covid διέκοψε την παραγωγή και μείωσε τη ζήτηση στο εσωτερικό. Οι εξαγωγές σε όρους δολαρίου μειώθηκαν σχεδόν 9% τον Νοέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η οικονομία της Ιαπωνίας δέχθηκε μικρότερο πλήγμα από ότι πιστευόταν αρχικά κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού που χαρακτηρίστηκε από ένα νέο κύμα Covid και μια βουτιά στο γιεν, με την επιστροφή στην ανάπτυξη να αναμένεται αυτό το τρίμηνο. Ωστόσο, η κατανάλωση ήταν ασθενέστερη από ό,τι πιστευόταν αρχικά, εγείροντας ανησυχίες για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Η οικονομική επέκταση της Αυστραλίας επιβρανδύθηκε τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν, αντανακλώντας την ισχυρή κατανάλωση και την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών στις αυξήσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, ένα σημάδι ελπίδας για τους κατασκευαστές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καθώς αγωνίζονται με τον πληθωρισμό και το αυξημένο ενεργειακό κόστος λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ουγγρικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε προς ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ένα βαθύτερο ρήγμα μεταξύ του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την οικονομική πολιτική. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 22,5% τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Νοέμβριο περισσότερο από τις προβλέψεις, λόγω των υπηρεσιών και υπογραμμίζοντας την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων που υποστηρίζουν τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed το 2023. Ο δείκτης των τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση σκαρφάλωσε 0,3% για τρίτο μήνα και αυξήθηκε 7,4% από ένα χρόνο νωρίτερα. Τα μηνιαία κέρδη για τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα.

Οι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, υποδηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί που χάνουν τη δουλειά τους δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν μια νέα, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει διστακτικά σημάδια ψύξης. Οι συνεχιζόμενες διεκδικήσεις έχουν πλέον συγκεντρώσει τις τρεις μεγαλύτερες αυξήσεις από τον Μάιο του 2020.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Νότιας Αφρικής Αφρικής ανέκαμψε στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών το δ ́ τρίμηνο, καθώς τα νοικοκυριά ανέμεναν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και βελτίωση των οικονομικών τους.

Ο τουρκικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, αν και τα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας ενόψει των εκλογών του 2023 ενδέχεται να τον διατηρήσουν αυξημένο για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 84,4% τον Νοέμβριο, από 85,5% τον προηγούμενο μήνα.

Τουλάχιστον 15 από τις 72 αναδυόμενες αγορές σε δείκτη Bloomberg διαπραγματεύονται τώρα χρέος σε δολάρια σε προβληματικά επίπεδα, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδότησε τον παγκόσμιο πληθωρισμό τιμών ενέργειας και τροφίμων. Αν και υπήρξε ένα μικρό ράλι στην αγορά ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, το προβληματικό χρέος στις αναδυόμενες αγορές παραμένει ένα σοβαρό αδύναμο σημείο σε μια παγκόσμια οικονομία που προετοιμάζεται για ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ