ΔΝΤ: Tο εμπορικό χάσμα θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια

Οι εμπορικές αναταραχές θα μπορούσαν να μειώσουν 1,5% από το παγκόσμιο ΑΕΠ 3% στην Ασία Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη

ΔΝΤ: Tο εμπορικό χάσμα θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η αύξηση των εμπορικών φραγμών κατά της Κίνας και άλλων χωρών τον περασμένο χρόνο θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, επιπλέον της σοβαρής ζημιάς που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία,  δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. 

«Αυτό που ελπίζω να δω είναι κάποιες ανατροπές στα μπλοκ πολιτικής προς την Κίνα και παγκοσμίως», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στον Στίβεν Ένγκλ της τηλεόρασης Bloomberg σε συνέντευξή της στην Μπανγκόκ το Σάββατο. «Ο κόσμος θα χάσει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μόνο και μόνο λόγω της διαίρεσης που μπορεί να μας χωρίσει σε δύο εμπορικούς συνασπισμούς. Πρόκειται για 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια».

Για την Ασία, η πιθανή απώλεια θα μπορούσε να είναι δύο φορές πιο κακή, ή περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ, επειδή η περιοχή είναι πιο ενσωματωμένη στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, δήλωσε η Georgieva στο περιθώριο της συνάντησης οικονομικών ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού αυτή την εβδομάδα.

Ενώ αυτό θα αποτελούσε σημαντική ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ο μεγαλύτερος παράγοντας που πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε η Γκεοργκίεβα. «Ο πιο επιζήμιος παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία είναι ο πόλεμος», είπε. «Όσο πιο γρήγορα τελειώσει ο πόλεμος, τόσο το καλύτερο».

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες, προτρέποντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να περιορίσουν την αύξηση των τιμών και να φέρουν κάποια ανακούφιση, ειδικά στο κόστος των τροφίμων. Η ανατίμηση του δολαρίου σε διψήφια ποσοστά μέχρι στιγμής φέτος συνεχίζει να προκαλεί πονοκεφάλους στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε ασφαλή καταφύγια εν μέσω ενδείξεων ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς την ύφεση.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι ασιατικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τον κατακερματισμό προκειμένου να διατηρήσουν την ανάπτυξη, ειδικά υπό το φως του πλήθους άλλων οικονομικών σοκ από την Covid-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το αυξανόμενο κόστος ζωής.

«Αν προσθέσουμε πάνω του τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, θα ρίξει βενζίνη στη φωτιά», είπε. «Κανείς δεν θα ωφεληθεί από αυτό».

Ωστόσο, είπε ότι τα έθνη στην Ασία είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν οικονομικούς κλυδωνισμούς χάρη στα σημαντικά αποθέματα και τη συνεργασία στην περιοχή.

Σχετικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο δημόσιου χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες, η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ «δεν είναι ακόμη ανήσυχο αλλά σε εγρήγορση». Περίπου το 25% των αναδυόμενων αγορών συναλλάσσονται σε προβληματικά εδάφη, ενώ το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε δυσχερή θέση χρέους ή κοντά σε αυτά. Ενθάρρυνε τα έθνη που πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε δολάρια και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον να ενεργήσουν προληπτικά και να ζητήσουν βοήθεια νωρίς από το ταμείο.

Το Μπανγκλαντές ήταν η τελευταία οικονομία που κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με το ΔΝΤ εν μέσω μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων, εξασφαλίζοντας δάνειο 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτό το μήνα, το οποίο υπόκειται στην έγκριση της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ τις επόμενες εβδομάδες.

Το τμήμα ερευνών του ΔΝΤ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έριξε τις προοπτικές του σε πιο έντονο τόνο σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λέγοντας σε μια ανάρτηση στο διαδύκτιο, ότι οι δυσκολίες είναι «τεράστιες». Το ταμείο τον περασμένο μήνα μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος στο 2,7%, πολύ κάτω από το 3,8% που προέβλεπε τον Ιανουάριο. Βλέπει μια πιθανότητα 25% ότι η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη από 2%.

Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το επόμενο έτος και ότι η χαμένη παραγωγή μέχρι το 2026 θα είναι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Γκεοργκίεβα επεσήμανε τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις κεντρικές τράπεζες της περιοχής να αντιστρέψουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του πληθωρισμού πολύ σύντομα.

«Στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη καθώς ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία είναι σημαντικός», είπε. «Η μισή ΕΕ τουλάχιστον μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση το επόμενο έτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ