Σε ύψη ρεκόρ οι λογαριασμοί ενέργειας στην Ευρώπη

Διπλάσιο είναι πλέον το λιανικό κόστος φυσικού αερίου τον Οκτώβριο του 2021 Οι κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί δισεκατομμύρια για να μετριάσουν την ενεργειακή κρίση

Σε ύψη ρεκόρ οι λογαριασμοί ενέργειας στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερα από ποτέ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις δαπανούν δισεκατομμύρια για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση.

Η μέση λιανική τιμή φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία ήταν σχεδόν 18 λεπτά του ευρώ (0,18 δολάρια) ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο, διπλάσια από ό,τι ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ενέργειας VaasaETT Ltd. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών έχει εκτιναχθεί κατά 67% στα 36 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δεσμευτεί για περισσότερα από 550 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους τον περασμένο χρόνο. Χωρίς τις χώρες να έχουν αυτή τη στήριξη, είναι πιθανό οι λογαριασμοί των νοικοκυριών να ήταν ακόμη υψηλότεροι, δήλωσε ο Philip Lewis, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Ελσίνκι.

Σε μηνιαία βάση, η μέση μοναδιαία τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ αυτή για το φυσικό αέριο αυξήθηκε 2,5%. Τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη σημειώθηκαν στο Δουβλίνο, όπου τα ποσοστά ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ η μέση τιμή του φυσικού αερίου στη Ρώμη εκτινάχθηκε κατά 97%.

Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός ήρθε ως ανακούφιση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις κυβερνήσεις τον Οκτώβριο, με λιγότερους ανθρώπους να ενεργοποιούν τη θέρμανση. Ωστόσο, οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν καθώς η Ευρώπη οδεύει βαθύτερα προς τον χειμώνα, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στους πολιτικούς ηγέτες που προσπάθησαν να διατηρήσουν τεχνητά το κόστος

«Αν ουσιαστικά η κρίση διαρκούσε λίγο πολύ για έναν ακόμη ολόκληρο χρόνο, ή περισσότερο από ένα χρόνο, αυτό το κόστος αυτών των μέτρων για αυτές τις κυβερνήσεις θα ήταν τεράστιο», δήλωσε ο Λιούις σε συνέντευξή του. "Τελικά οι πελάτες θα ξεχάσουν ότι αυτές οι τιμές δεν είναι πραγματικές τιμές θα τις πάρουν ως κανόνα και τότε καθίσταται ουσιαστικά αδύνατο να τις αφαιρέσουν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ