Φυσικό αέριο: Η Goldman Sachs προβλέπει μείωση στην τιμή του κατά 30% τους επόμενους μήνες

Φυσικό αέριο: Η Goldman Sachs προβλέπει μείωση στην τιμή του κατά 30% τους επόμενους μήνες

η Goldman Sachs αναμένει ότι η τιμή για το φυσικό αέριο θα μειωθεί στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά περίπου 30% τους επόμενους μήνες, καθώς τα κράτη αποκτούν προσωρινά το προβάδισμα σε θέματα εφοδιασμού.

Η Ολλανδική Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων (TTF) είναι το κύριο σημείο αναφοράς της Ευρώπης για τις τιμές του φυσικού αερίου. Την Τρίτη διαπραγματεύτηκε περίπου 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, η Goldman Sachs αναμένει ότι αυτό το σημείο αναφοράς θα μειωθεί στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό θα σήμαινε μια σημαντική αλλαγή στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο. Εκείνη την εποχή, η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες πιέσεις στις τιμές του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης έφτασαν σε ιστορικά νούμερα — πάνω από 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η πρόσφατη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι βασικά πλήρης για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Οι θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο ήταν πιο ήπιες από τις αναμενόμενες, καθυστερώντας έτσι την έναρξη μιας περιόδου έντονης χρήσης. και υπάρχει υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Πρόσφατες αναφορές αναφέρουν ότι περίπου 60 πλοία περιμένουν να εκφορτίσουν το φορτίο LNG στην Ευρώπη. Ορισμένες από αυτές τις αποστολές αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και φτάνουν μόλις τώρα καθώς γεμίζει η αποθήκευση. Πράγματι, τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον βιομηχανικό όμιλο Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη βρίσκονται στο 94%.

Παρά την αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, η οποία μπορεί να μετριάσει εν μέρει την κρίση κόστους ζωής, υπάρχει μεγάλη πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να εξασφαλίσουν προμήθειες μεσοπρόθεσμα.

«Η ομάδα εμπορευμάτων μας προβλέπει περαιτέρω πτώση στα 85 ευρώ το πρώτο τρίμηνο πριν από την απότομη άνοδο το επόμενο καλοκαίρι καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης ανακατασκευάζονται», ανέφεραν στο σημείωμα της έρευνας οι αναλυτές της Goldman Sachs. Οι προβλέψεις τους κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών σε λίγο κάτω από τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν μετά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 λόγω πολλών παραγόντων.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, είπε στο CNBC ότι μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα νέου LNG θα κυκλοφορήσει στην αγορά το επόμενο έτος. «Εάν η κινεζική οικονομία δει ανάκαμψη, το επόμενο έτος η εισαγωγή LNG της Κίνας μπορεί επίσης να αυξηθεί μαζί με την Ευρώπη», είπε.

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο το 2021, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Ωστόσο, λόγω της αυστηρής πολιτικής της για τον Covid-19, η κινεζική οικονομία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από lockdown που έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη. Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτήν την πολιτική προσέγγιση θα αύξανε τη ζήτηση για LNG και θα ανέβαζε τις τιμές και για τους Ευρωπαίους αγοραστές.

Επιπλέον, η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει βοηθηθεί από τις ρωσικές προμήθειες, τις οποίες η ΕΕ προσπαθεί να αποσβέσει. Ακόμη και ο Xavier Bettel, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, μιας χώρας της ΕΕ, αναγνώρισε τον Οκτώβριο ότι η αποθήκευση ήταν γεμάτη με ρωσικό αέριο. Οι ρωσικές προμήθειες έχουν έκτοτε διαταραχθεί σοβαρά και στόχος της Ευρώπης είναι να απαλλαγεί πλήρως από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDP, της εταιρείας κοινής ωφελείας της Πορτογαλίας, το συνόψισε μιλώντας στο CNBC. «Σίγουρα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν πριν από μερικούς μήνες», είπε ο Miguel Stilwell d'Andrade, αλλά «θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη μεταβλητότητα στο μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ