Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με την άνοδο των επιτοκίων, έρχεται νέα δυναμική αύξηση

Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να γίνει περιοριστική, λέει ο Καζιμίρ . Ο Γάλλος Villeroy λέει ότι είναι πιθανό οι αυξήσεις των επιτοκίων να επιβραδυνθούν

Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με την άνοδο των επιτοκίων, έρχεται νέα δυναμική αύξηση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει πιο σθεναρή δράση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ρεκόρ, ακόμη και μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, σύμφωνα με αξιωματούχους από την πιο γερακίσια πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αφού οι επενδυτές ερμήνευσαν αρχικά τις αποφάσεις της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας ως ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους, ο Gediminas Simkus της Λιθουανίας προέτρεψε σε νέα ισχυρή αύξηση του κόστους δανεισμού στην τελική συνεδρίαση του τρέχοντος έτους τον Δεκέμβριο.

Ο Σλοβάκος συνάδελφός του, Peter Kazimir, ήταν ακόμη πιο σκληρός, λέγοντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν σε επίπεδα που θα περιορίσουν την οικονομία προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

"Θα περάσουμε από το ουδέτερο επιτόκιο -- ανεξάρτητα από το πού το βλέπει κανείς αυτή τη στιγμή -- σαν τρένο που δραπετεύει", ανέφερε ο Καζιμίρ την Παρασκευή σε δήλωσή του. «Πρέπει να βάλουμε τη νομισματική πολιτική στο λεγόμενο περιοριστικό περιβάλλον τουλάχιστον για μια ορισμένη περίοδο».

Η ΕΚΤ διπλασίασε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο στο 1,5%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ παράλληλα αυστηροποίησε τους όρους για τα δάνεια προς τις τράπεζες την εποχή της πανδημίας. Αλλά με την Ευρώπη να κινδυνεύει από ύφεση, οι αξιωματούχοι απέσυραν μια προηγούμενη αναφορά στις αυξήσεις των επιτοκίων που συνεχίζονται για «αρκετές συνεδριάσεις», λέγοντας απλώς ότι αναμένουν ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί «περαιτέρω».

Οι χρηματαγορές περιόρισαν τα στοιχήματα για νομισματική σύσφιξη μετά την απόφαση, ενώ και το ευρώ διολίσθησε. Οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Jari Stehn της Goldman Sachs , δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να προετοιμάζονται για την επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων, ακόμη και όταν η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει ακόμα «έδαφος που πρέπει να καλυφθεί».

Οι traders αντέστρεψαν ορισμένες από αυτές τις συναλλαγές την Παρασκευή μετά από νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ, στοιχηματίζοντας ότι το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα κορυφωθεί περίπου στο 2,85% το 2023, από περίπου 2,65% στο κλείσιμο της Πέμπτης. Τα ομόλογα υποχώρησαν σε όλη την περιοχή καθοδηγούμενα από το ιταλικό χρέος, όπου οι αποδόσεις των 10ετών αυξήθηκαν 24 μονάδες βάσης στο 4,24%.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ένα τεράστιο άλμα στις ιταλικές τιμές καταναλωτή, οι οποίες αυξήθηκαν αυτόν τον μήνα κατά ρεκόρ 12,8%, ενώ οι γαλλικές και γερμανικές ενδείξεις πληθωρισμού ξεπέρασαν επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο Σίμκους της Λιθουανίας δήλωσε ότι οι τάσεις του πληθωρισμού συνεχίζουν να εντείνονται και ότι παραμένει σημαντικό να αναληφθεί «αποφασιστική δράση».

"Η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι επεκτατική", δήλωσε ο Σίμκους στο Βίλνιους. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε μια άλλη αύξηση, ότι θα πρέπει να είναι σημαντική».

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Βάσλε δήλωσε ότι αναμένονται «περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», με το μέγεθος να αποφασίζεται σε κάθε συνεδρίαση ανάλογα με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

Αξιωματούχοι έχουν μιλήσει στο παρελθόν για την ανάγκη επίτευξης ενός «ουδέτερου» επιπέδου επιτοκίων που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία, πριν προβούν σε απολογισμό. Ενώ αυτό πιστεύεται ότι είναι κάπου γύρω στο 2%, η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την Πέμπτη το ποσοστό «ασαφές» και «όχι απαραίτητα χρήσιμο».

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εσθονίας Madis Muller επεσήμανε την Παρασκευή ότι οι αξιωματούχοι δεν βρίσκονται ακόμη εκεί.

«Είναι απολύτως σαφές ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται στη ζώνη του ευρώ στο εγγύς μέλλον», ανέφερε σε δήλωσή του. «Τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι μάλλον χαμηλά σε ιστορική σύγκριση και δεν έχουν ακόμη σαφή περιοριστική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα ή στις αυξήσεις των τιμών».

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει μικρότερη αύξηση επιτοκίων μισής μονάδας όταν συνεδριάσει τον Δεκέμβριο και ότι θα σταματήσει μετά από μία ή δύο ακόμη αυξήσεις στις αρχές του 2023.

Υποστηρίζοντας αυτές τις προσδοκίες, το μέλος του Γαλλικού Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν θα προχωρήσουν απαραίτητα σε άλλη αύξηση τριών τετάρτων μονάδων τον Δεκέμβριο.

«Δεν είμαστε εγγεγραμμένοι σε αυτό που ονομάζουμε αυξήσεις jumbo», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας στο Boursorama.com. «Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση υποχρεωμένοι στην επόμενη συνάντησή μας να επαναλάβουμε την αύξηση των 75 μονάδων βάσης που κάναμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ