Αρχίζει η εποχή Έλον Μάσκ στο Twitter

Μέ εκκαθαρίσεις στα ανώτερα κλιμάκια του κοινωνικού δικτύου ξεκίνησε ο Μάσκ

Αρχίζει η εποχή Έλον Μάσκ στο Twitter

Ο Έλον Μασκ ολοκλήρωσε την εξαγορά του Twitter Inc ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, θέτοντας τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο επικεφαλής του αγωνιζόμενου κοινωνικού δικτύου μετά από έξι μήνες δημόσιων και νομικών διαμαχών για τη συμφωνία.

Μεταξύ των πρώτων κινήσεων του Μασκ η αλλαγή ηγεσίας. Οι αποχωρήσεις περιλαμβάνουν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Twitter Parag Agrawal. Vijaya Gadde, επικεφαλής νομικών θεμάτων, πολιτικής και εμπιστοσύνης. Ο οικονομικός διευθυντής Ned Segal, ο οποίος εντάχθηκε στο Twitter το 2017 και ο Sean Edgett, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος στο Twitter από το 2012, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με το θέμα. Ο Edgett συνοδεύτηκε έξω από το κτίριο, είπαν δύο από τους ανθρώπους, οι οποίοι ζήτησαν να μην ταυτοποιηθούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.

Οι μέτοχοι θα πληρωθούν 54,20 δολάρια ανά μετοχή και το Twitter θα λειτουργεί πλέον ως ιδιωτική εταιρεία. Η ολοκλήρωση επισφραγίζει ένα περίπλοκο έπος που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με την αθόρυβη συσσώρευση ενός σημαντικού μεριδίου στην εταιρεία από τον δισεκατομμυριούχο, την αυξανόμενη αγανάκτησή του με τον τρόπο λειτουργίας της και μια ενδεχόμενη συμφωνία συγχώνευσης που αργότερα πέρασε μήνες προσπαθώντας να ξεδιαλύνει.

Στις 4 Οκτωβρίου, ο Μασκ συμφώνησε να προχωρήσει με τους όρους που είχε αρχικά προτείνει και ένας δικαστής του Δικαστηρίου καγκελαρίας του Ντέλαγουερ έδωσε στις δύο πλευρές προθεσμία έως τις 28 Οκτωβρίου για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία. Αυτή η προθεσμία τηρήθηκε και τώρα ο Μασκ, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος τόσο της Tesla Inc. όσο και της SpaceX, ελέγχει επίσης το Twitter, μια υπηρεσία που χρησιμοποιεί συχνά αλλά επικρίνει ανοιχτά και ότι έχει υποσχεθεί να αλλάξει δραματικά. Οι μετοχές της εταιρείας δεν αναμένεται πλέον να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η ιδιοκτησία του Μασκ θα φέρει άμεση διακοπή στις λειτουργίες του Twitter, εν μέρει επειδή πολλές από τις ιδέες του για το πώς να αλλάξει η εταιρεία έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας της εδώ και χρόνια. Έχει πει ότι θέλει να διασφαλίσει την «ελευθερία του λόγου» στο κοινωνικό δίκτυο, κάτι που είναι πιθανό να σημαίνει πιο χαλαρά πρότυπα εποπτείας περιεχομένου, και σχεδιάζει να αποκαταστήσει ορισμένους λογαριασμούς υψηλού προφίλ που εκδιώχθηκαν από το Twitter για παραβίαση κανόνων, όπως του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Γενικότερα, οι πρωτοβουλίες του Μασκ απειλούν να ανατρέψουν τις πολυετείς προσπάθειες του Twitter να μειώσει τον εκφοβισμό και την κακοποίηση στην πλατφόρμα.

Καθώς πλησίαζε η προθεσμία, ο Μασκ άρχισε να βάζει τη σφραγίδα του στην εταιρεία, δημοσιεύοντας ένα βίντεο με τον εαυτό του να μπαίνει στα κεντρικά γραφεία και να αλλάζει την περιγραφή του προφίλ του στην πλατφόρμα που κατέχει τώρα σε «Chief Twit». Κανόνισε συναντήσεις μεταξύ μηχανικών της Tesla και ηγεσίας προϊόντων στο Twitter και σχεδίαζε να απευθυνθεί στο προσωπικό την Παρασκευή, ανέφεραν άτομα εξοικειωμένα με το θέμα. Οι μηχανικοί του Twitter δεν μπορούσαν πλέον να κάνουν αλλαγές στον κώδικα από το μεσημέρι της Πέμπτης στο Σαν Φρανσίσκο, μέρος μιας προσπάθειας να διασφαλιστεί ότι τίποτα σχετικά με το προϊόν δεν αλλάζει πριν από το κλείσιμο της συμφωνίας, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Οι υπάλληλοι του Twitter προετοιμάζονται για απολύσεις από τότε που ανακοινώθηκε η συναλλαγή τον Απρίλιο και ο Μασκ πρότεινε την ιδέα περικοπών κόστους στους τραπεζικούς εταίρους όταν αρχικά συγκέντρωσε χρήματα για τη συμφωνία. Ορισμένοι πιθανοί επενδυτές ενημερώθηκαν ότι ο Μασκ σχεδιάζει να περικόψει το 75% του εργατικού δυναμικού του Twitter, το οποίο τώρα αριθμεί περίπου 7.500, και αναμένει να διπλασιάσει τα έσοδά του εντός τριών ετών, δήλωσε άτομο εξοικειωμένο με το θέμα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Κατά την επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία του Twitter την Τετάρτη, ο Μασκ είπε στους υπαλλήλους ότι δεν σχεδιάζει να μειώσει το 75% του προσωπικού όταν αναλάβει την εταιρεία, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

«Γίνετε υγιείς»

Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης όλων των χεριών μετά τη συμφωνία αγοράς του, ο Μασκ είπε ότι το Twitter «πρέπει να γίνει υγιές», μια αναφορά στο κόστος περικοπής. Είπε επίσης ότι μόνο οι «εξαιρετικοί» υπάλληλοι θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι και όλοι οι άλλοι πρέπει να έρχονται στο γραφείο. Το Twitter με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες που υποσχέθηκαν σε όλους τους υπαλλήλους ότι θα μπορούσαν να εργαστούν από οπουδήποτε «για πάντα».

Το Twitter έχει κάνει κάποια από τη δουλειά για αυτόν. Η εταιρεία ανακοίνωσε πάγωμα προσλήψεων τον Μάιο, έκλεισε ή μείωσε αρκετά γραφεία σε όλο τον κόσμο και ακύρωσε μια υποχώρηση σε όλη την εταιρεία το 2023 στη Disneyland.

Την περασμένη εβδομάδα, το Twitter πάγωσε τους λογαριασμούς βραβείων μετοχών για τους υπαλλήλους εν αναμονή του κλεισίματος της συμφωνίας. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των εργαζομένων ότι τα βραβεία μετοχών δεν θα πληρωθούν, είπαν άτομα εξοικειωμένα με το θέμα και ορισμένοι υπάλληλοι συζητούν και ερευνούν την εργατική νομοθεσία για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν τον σωστό τύπο απόλυσης.

Ήταν από καιρό σαφές ότι ο Agrawal πιθανότατα δεν θα παρέμενε επικεφαλής μόλις ανέλαβε ο Musk. Τα γραπτά μηνύματα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της αγωγής δείχνουν ότι οι δύο άνδρες είχαν μια αμφιλεγόμενη ανταλλαγή νωρίς στη διαδικασία της συμφωνίας και ο Μασκ αργότερα χλεύασε τον Agrawal επειδή ήταν σε διακοπές στη Χαβάη κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις πρώτες διαπραγματεύσεις. Οι προσπάθειες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ να τους φέρει ξανά κοντά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας έληξαν άσχημα.

«Τουλάχιστον έγινε σαφές ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε», έστειλε μήνυμα ο Ντόρσεϊ στον Μασκ στις 26 Απριλίου. «Αυτό ήταν διευκρινιστικό».

Ο Gadde, εν τω μεταξύ, επέβλεψε τις προσπάθειες πολιτικής περιεχομένου του Twitter, τις οποίες ο Musk έχει επικρίνει.

Η επιχείρηση του Twitter, η οποία βασίζεται κυρίως σε διαφημίσεις που τοποθετούνται στις ροές των χρηστών στο κοινωνικό του δίκτυο, έχει δυσκολευτεί στο διάστημα από τότε που ο Μασκ μπήκε δημόσια στη συνομιλία τον Απρίλιο. Το δεύτερο τρίμηνο, η εταιρεία ανέφερε την πρώτη ετήσια πτώση των πωλήσεών της από την κορύφωση της πανδημίας και το Twitter πιθανότατα γνώρισε παρόμοια πτώση για το τρίτο τρίμηνο, αν και η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει σχέδια να αναφέρει κέρδη.

Δεν υπάρχει «κολαστήριο» εδώ

Ο Μασκ ανέφερε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός συνδρομητικού προϊόντος για το Twitter για να συμπληρώσει τα έσοδα από διαφημίσεις, αν και δεν είναι σαφές ποια προϊόντα ή χαρακτηριστικά μπορεί να κοστίζουν επιπλέον. Το Twitter προσφέρει ήδη ένα συνδρομητικό προϊόν, που ονομάζεται Twitter Blue, το οποίο περιλαμβάνει πρόσβαση σε μια δυνατότητα επεξεργασίας tweet, αλλά η εταιρεία είπε ότι απευθύνεται κυρίως σε χρήστες ενέργειας. Ο Μασκ δεν έχει εντυπωσιαστεί. Τον Απρίλιο, αποκάλεσε το Twitter Blue ένα «τρελό κομμάτι του s--t» σε ένα μήνυμα κειμένου σε έναν φίλο.

Η προοπτική λιγότερο περιοριστικής εποπτείας περιεχομένου υπό την ηγεσία του Μασκ έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ο διάλογος στο κοινωνικό δίκτυο θα επιδεινωθεί, διαβρώνοντας τις πολυετείς προσπάθειες της εταιρείας και της ομάδας «εμπιστοσύνης και ασφάλειας» της να περιορίσουν τις προσβλητικές ή επικίνδυνες αναρτήσεις. Την Πέμπτη, ο Μασκ δημοσίευσε ένα σημείωμα στους διαφημιζόμενους επιδιώκοντας να τους καθησυχάσει ότι δεν θέλει το Twitter να γίνει ένα «ελεύθερο για όλους κολαστήριο».

Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν δύσκολοι για τους υπαλλήλους του Twitter, οι οποίοι παρακολούθησαν κυρίως τα σκαμπανεβάσματα της συμφωνίας για το τρενάκι του λούνα παρκ μέσω των τίτλων ειδήσεων.

Πολλοί ήταν δυσαρεστημένοι με την εμπλοκή του Μασκ, με κάποιους να αμφισβητούν τα προσόντα του για να διευθύνει μια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης. Η υποστήριξή του σε έναν ακροδεξιό πολιτικό υποψήφιο στο Τέξας, καθώς και οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης από μια πρώην αεροσυνοδό της SpaceX τον Μάιο, έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε πολλούς από τους εργαζόμενους του Twitter. Κατά τη διάρκεια ενός βίντεο Q&A με τον Musk τον Ιούνιο, ορισμένοι υπάλληλοι χλεύασαν τον Musk σε εσωτερικά κανάλια Slack. Άλλοι τον έχουν γελοιοποιήσει ή τον έχουν κατηγορήσει δημόσια στο Twitter καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ