Αποτυχία της Ευρώπης να πάρει μέτρα ενόψη του χειμώνα

Το μπλοκ εξακολουθεί να μην μπορεί να συμφωνήσει για το τι πρέπει να σημαίνει ανώτατο όριο τιμών. Καθώς ο ζεστός καιρός χαλαρώνει τις τιμές του φυσικού αερίου, η αίσθηση του επείγοντος εξασθενεί

Αποτυχία της Ευρώπης να πάρει μέτρα ενόψη του χειμώνα

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας έκαναν αυτό που ένας διπλωμάτης αποκάλεσε θαύμα τον Ιούλιο, όταν χρειάστηκαν μόλις έξι ημέρες για να συμφωνήσουν στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Έκτοτε, τα χρονοδιαγράμματα του μπλοκ έχουν ξεφύγει και τώρα φαίνεται απίθανο να εφαρμοστούν βασικά νέα μέτρα για το χειμώνα.

Οι υπουργοί έθεσαν άλλη μια νέα προθεσμία όταν συναντήθηκαν την Τρίτη και τώρα στοχεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την τελευταία παρτίδα προτάσεων για την τιθάσευση των τιμών της ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου. Αλλά ακόμα κι αν το καταφέρουν, βασικά μέτρα όπως ένα νέο σημείο αναφοράς της αγοράς δεν θα ξεκινήσουν μέχρι την άνοιξη. Τα σχέδια για ανώτατα όρια τιμών παραμένουν βυθισμένα σε τεχνικές λεπτομέρειες και πολιτικές διαμάχες.

Η αγορά δίνει μια ανάσα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: υπάρχει μια λαίλαπα φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, καθώς οι προσπάθειες για την εισαγωγή φορτίων LNG έχουν συμπέσει με ασυνήθιστα ζεστό καιρό. Καθώς όμως ο κίνδυνος μιας πλήρους ενεργειακής κρίσης υποχωρεί, το ίδιο ισχύει και για την ώθηση για δράση.

«Η Επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει τα υπόλοιπα μέρη του παζλ», δήλωσε ο Jozef Sikela, υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. «Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και επειδή το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει, πρέπει να έχουμε ένα έκτακτο μέτρο ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

Τον Ιούλιο, καθώς η Μόσχα συμπίεζε τις προμήθειες φυσικού αερίου και προέτρεπε σε επανεξέταση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, το μπλοκ συμφώνησε σε έναν εθελοντικό στόχο 15% για μείωση της ζήτησης, με την επιλογή να την καταστήσει υποχρεωτική εάν χρειαστεί. Έκτοτε, η ΕΕ έχει κινηθεί για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να θέτουν ανώτατα όρια στα κέρδη και τα έσοδα των εταιρειών ενέργειας και να διοχετεύουν τα έσοδα στους καταναλωτές.

Αυτά ήταν τα εύκολα μέτρα. Τα πιο δύσκολα με τον μεγαλύτερο πιθανό αντίκτυπο εξακολουθούν να παραμένουν κολλημένα στις διπλωματικές συζητήσεις, καθώς τα κράτη μέλη κατηγορούν την επιτροπή για κωλυσιεργία.

Το βασικό ερώτημα τώρα είναι εάν το μπλοκ μπορεί να καταλήξει σε ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. Μια ιδέα που κερδίζει έδαφος είναι ένας δυναμικός διάδρομος τιμών στη βασική ολλανδική εγκατάσταση μεταφοράς τίτλων και σε άλλους κόμβους. Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson επεσήμανε ότι μπορεί να είναι δυνατό να καταλήξουμε σε μια πρόταση για αυτό το μέτρο πριν από τη συνάντηση της 24ης Νοεμβρίου. Αυτό θα ήταν μόνο η αρχή μιας διαδικασίας εβδομάδων.

«Η Επιτροπή θα εργαστεί γρήγορα για τις λεπτομέρειες», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Το άλλο ανώτατο όριο στο μείγμα είναι αυτό που περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υποστηρίζεται από μια ηχηρή ομάδα κρατών μελών. Ωστόσο, η Κομισιόν δημοσίευσε έγγραφο την παραμονή της συνεδρίασης της Τρίτης, στο οποίο επισημαίνονται ορισμένες προκλήσεις που θα έθετε το σχέδιο όπως το πώς θα σταματήσει η τόνωση της ζήτησης φυσικού αερίου και της ροής ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες εκτός της ΕΕ.

Μια άλλη πρόκληση είναι ότι ορισμένοι διπλωμάτες πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και οι δύο τύποι ανώτατων ορίων τιμών. Σε αρκετές συνεδριάσεις της ΕΕ, ακόμη και ο ορισμός ενός ανώτατου ορίου τιμών έχει μείνει σκόπιμα ασαφής και ορισμένες χώρες εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν για το τι πρέπει να σημαίνει.

«Υπάρχουν περίπου 15 κράτη μέλη που πριν από λίγο καιρό υποστήριξαν από κοινού να παρέμβουν πιο έντονα στην αγορά, αν και τα 15 έχουν διαφορετικές ιδέες όταν εξετάζουν πώς να το κάνουν αυτό ακριβώς», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Rob Jetten. «Πρέπει να αποφύγουμε τις βιαστικές αποφάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ