Το ΔΝΤ χαρτογραφεί την παγκόσμια οικονομία

Τι λέει η ανάλυση του Ταμείου για το μέλλον της διεθνούς οικονομίας

Το ΔΝΤ χαρτογραφεί την παγκόσμια οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και τόνισε ότι οι οικονομίες γίνονται όλο και πιο ευάλωτες σε λάθη νομισματικής πολιτικής που επιδεινώνουν τις αντιξοότητες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υποτονικότητα στην Κίνα.

Ένας ευρέως ακολουθούμενος δείκτης των υποκείμενων τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε σε υψηλό 40 ετών. Ο επίμονος πληθωρισμός αυξάνει τις προοπτικές ότι η Federal Reserve θα ακολουθήσει μια ισχυρή στρατηγική νομισματικής πολιτικής, τροφοδοτώντας μια άνοδο του δολαρίου που έχει οικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε για επιδείνωση των προπτικών για την παγκόσμια οικονομία, μειώνοντας την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος στο 2,7%, από 2,9% που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι βλέπει πιθανότητα 25% ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε λιγότερο από 2%. Ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού πολιτικής έχει αυξηθεί απότομα καθώς η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και οι αγορές δείχνουν σημάδια πίεσης, ανέφερε το ΔΝΤ στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του. Περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύει να συρρικνωθεί το επόμενο έτος, με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα να συνεχίζουν να καθυστερούν.

Αρκετά χρόνια αστάθειας της εφοδιαστικής αλυσίδας ωθούν έναν αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών εταιρειών λιανικής να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής από την Κίνα στη Βόρεια Αμερική. Τα αδυσώπητα προβλήματα έχουν πείσει ορισμένα στελέχη ότι ήρθε η ώρα να επανεξετάσουν το εταιρικό playbook των τελευταίων δεκαετιών.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε κυριευμένο από την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η πρωθυπουργός Λιζ Τρους αντέδρασε απολύοντας την καγκελάριο της και αντιστρέφοντας μέρος του πακέτου μείωσης των φόρων. Ωστόσο, το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι πρέπει ακόμη να βρει 24 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερο για να επιστρέψει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά.

ΗΠΑ

Ένας προσεκτικά παρακολουθούμενος δείκτης των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν σε υψηλό 40 ετών τον Σεπτέμβριο, πιέζοντας τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη πιο επιθετικά για να πατάξει τον επίμονο πληθωρισμό.

Οι λιανικές πωλήσεις σταμάτησαν τον περασμένο μήνα καθώς οι αγοραστές ήταν πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τις διακριτικές αγορές εν μέσω του χειρότερου πληθωριστικού περιβάλλοντος εδώ και δεκαετίες και των αυξανόμενων επιτοκίων. Επτά από τις 13 κατηγορίες λιανικής μειώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εισπράξεων σε εμπόρους αυτοκινήτων, καταστήματα επίπλων, καταστήματα αθλητικών ειδών και εμπόρους ηλεκτρονικών ειδών.

Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης πιθανότατα θα προκαλέσει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το επόμενο έτος μόνο για τρίτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με επικαιροποιημένες κυβερνητικές προβλέψεις. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας περιορίζει τη βιομηχανική παραγωγή και περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες, μειώνοντας την πρόβλεψη για επέκταση 2,5% που έγινε στα τέλη Απριλίου.

Ο πληθωρισμός στη Νορβηγία και τη Δανία αυξήθηκε απροσδόκητα σε νέα υψηλά πολλών δεκαετιών τον περασμένο μήνα, διαλύοντας τις προσδοκίες ότι η αύξηση των τιμών στην περιοχή της Σκανδιναβίας έχει κορυφωθεί και αυξάνοντας τον κίνδυνο βαθύτερης ύφεσης. Ο ρυθμός πληθωρισμού της Δανίας αυξήθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας σε διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ενώ η αύξηση των τιμών στη Νορβηγία επιταχύνθηκε στο 6,9% -- ο ταχύτερος ρυθμός εδώ και 34 χρόνια.

Ασία

Το Bloomberg Economics έχει σκιαγραφήσει τέσσερα σενλαρια για την οικονομία της Κίνας τις επόμενες δεκαετίες, με βασική ανάπτυξη 4,6% κατά μέσο όρο την επόμενη δεκαετία. Το μοντέλο τους υποδηλώνει ότι ένας ρυθμός ανάπτυξης άνω του 5% κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδο, όπως προβλεπόταν πριν από την πανδημία, είναι πλέον απρόσιτος, λόγω του μακροχρόνιου αντίκτυπου των πολιτικών Covid Zero, της ταχύτερης μείωσης της γονιμότητας από ότι αναμενόταν προηγουμένως και των χαμηλότερων επενδύσεων λόγω του σταδιακά συρρικνούμενου τομέα ακινήτων.

Η Κίνα χρησιμοποίησε ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο για να διοχετεύσει κεφάλαια σε τράπεζες πολιτικής για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς το Πεκίνο βασίζεται όλο και περισσότερο στους ημιεπίσημους δανειστές για να στηρίξει την οικονομία, ενώ η νομισματική χαλάρωση περιορίζεται από την αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων. Η επανεκκίνηση του εργαλείου υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση αναζητά κάθε δυνατό τρόπο για να επεκτείνει την πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες πολιτικής.

Η Τράπεζα της Κορέας αύξησε το επταήμερο επιτόκιο επαναγοράς μισή ποσοστιαία μονάδα σε υψηλό 10 ετών 3%. Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Νότιας Κορέας καταψήφισαν την απόφαση, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης και ύφεση στην αγορά ακινήτων τροφοδότησαν νέα επιφυλακτικότητα για την πορεία πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Αναδυόμενες Αγορές

Οι τιμές καταναλωτή της Βραζιλίας μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καταστρέφοντας τα οικονομικά διαπιστευτήρια του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 30 Οκτωβρίου. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο μηνιαίος ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε κατά 0,29% το Σεπτέμβριο, η μεγαλύτερη πτώση του μήνα από την έναρξη της σειράς στοιχείων το 1980.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ