Πέφτει το πετρέλαιο η μεγαλύτερη πτώση τιμής από το 2021

Τα πρακτικά της Fed σηματοδοτούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός επιμένει Τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξάνονται περισσότερο από 7 εκατομμύρια βαρέλια, δείχνουν τα στοιχεία api

Πέφτει το πετρέλαιο η μεγαλύτερη πτώση τιμής από το 2021

Το πετρέλαιο υποχώρησε για τέταρτη ημέρα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη απώλεια σε περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι μια παγκόσμια επιβράδυνση θα έβλαπτε την κατανάλωση ενέργειας και μια έκθεση του κλάδου έδειξε σημαντική αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Το West Texas Intermediate υποχώρησε προς τα 87 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση σχεδόν 6% τις προηγούμενες τρεις ημέρες. Την Τετάρτη, πρακτικά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο και να τα κρατήσουν εκεί για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την ανάπτυξη.

Τα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία, εν τω μεταξύ, έδειξαν αύξηση άνω των 7 εκατομμυρίων βαρελιών την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με την ανακοίνωση. Τα επίσημα στοιχεία θα ακολουθήσουν αργότερα την Πέμπτη.

Το αργό συσπειρώθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να μειώσουν την προσφορά πετρελαίου, αλλά αυτή η πρόοδος έχει ανατραπεί εν μέρει από τη Δευτέρα. Οι έμποροι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα περιθώρια παγκόσμιας ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης πετρελαίου, καθώς και για την οπισθοδρόμηση από την ενίσχυση του δολαρίου και τη στρατηγική Covid Zero της Κίνας.

«Η κυρίαρχη και επίμονη δύναμη είναι οι φόβοι ύφεσης», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. Τούτου λεχθέντος, «η διόρθωση από το υπεραγορασμένο έδαφος της περασμένης εβδομάδας μπορεί να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το Brent μπορεί να βρει έναν προσωρινό πάτο γύρω στα 90 δολάρια», είπε.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις για την ποσότητα του αργού που χρειάζεται αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση την Τετάρτη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα δημοσιεύσει την ανάλυσή του για την αγορά αργότερα την Πέμπτη, ρίχνοντας περαιτέρω φως στις τάσεις της ζήτησης και τον πιθανό αντίκτυπο των κυρώσεων στις ρωσικές ροές αργού.

Για να εντείνουν την απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, Αμερικανοί αξιωματούχοι ηγούνται ενός σχεδίου για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού αργού, συμπληρώνοντας τις αυστηρότερες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινούν από τον Δεκέμβριο. Οι χώρες που εργάζονται για την επιβολή του ανώτατου ορίου θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να καθορίσουν τα συγκεκριμένα ανώτατα όρια τιμών, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η εβδομάδα έχει γεμίσει με προειδοποιήσεις ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί καθώς η νομισματική πολιτική συσφίγγεται. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με ύφεση, αν και υποβάθμισε την πιθανότητα αυτού του αποτελέσματος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμαναν επίσης αυξανόμενους κινδύνους.

Ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, με έναν δείκτη Bloomberg της διαπραγμάτευσης νομισμάτων κοντά σε ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, προσθέτει επίσης αντιξοότητες για το αργό καθώς κάνει το εμπόρευμα να γίνεται πιο ακριβό για τους αγοραστές στο εξωτερικό.

Τα ευρέως παρακολουθούμενα χρονικά spreads έχουν αποδυναμωθεί αυτή την εβδομάδα. Το άμεσο spread του Brent, η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων, ήταν 1,61 δολάρια το βαρέλι σε υποχώρηση, σε σύγκριση με περισσότερα από 2 δολάρια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ