Στο κόκκινο τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρικη Τράπεζα

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για ενδείξεις σχετικά με την επόμενη αύξηση, το τελικό επιτόκιο και το QT

Στο κόκκινο τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρικη Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιλέξει μια «μεγάλη» αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Martins Kazaks, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι επόμενες αυξήσεις είναι πιθανό να είναι μικρότερες.

Οι ομόλογοί του στη Βαλτική Gediminas Simkus και Madis Muller δήλωσαν επίσης ότι θα υποστηρίξουν σημαντικές κινήσεις, ενώ ο Mario Centeno της Πορτογαλίας ζήτησε μια «μετρημένη και ισορροπημένη» προσέγγιση και ο Ισπανός Pablo Hernandez de Cos αποκάλυψε μια εκτίμηση για την τελική τιμή.

Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών αποτελούν μέρος μιας ημέρας-μαμούθ των ομιλητών της ΕΚΤ που ρίχνει φως στην επόμενη κίνηση των επιτοκίων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και η ήπειρος βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Δεκατρία από τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εμφανίζονται σήμερα σε εκδηλώσεις από το Άμστερνταμ έως το Βίλνιους, με τους επενδυτές να αναζητούν επίσης ενδείξεις για το πού μπορεί να κορυφωθεί ο τρέχων κύκλος επιτοκίων και πότε μπορεί να αρχίσουν να συρρικνώνονται τα τρισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κρίσεων.

Τα σχόλια καθώς και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ισπανία και τη Γερμανία (10,9% πρώτη φορά διψήφιος από την εισαγωγή τυο ευρω) έχουν τη δύναμη να αναδιαμορφώσουν τα στοιχήματα επιτοκίων της χρηματαγοράς, τα οποία επί του παρόντος κλίνουν προς μια δεύτερη αύξηση 75 μονάδων βάσης που θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα.

Στην τελευταία ομιλία της, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε για αλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων μέχεχρι να κατέβει ο πληθωρισμός στο επιθυμητό επίπεδο του 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ