Λαγκάρντ: Έρχεται μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων

Θα αυξήσουμε τα επιτόκια σε αλλεπάλληλες συναντήσεις της ΕΚΤ. Διαφορετικά τα αίτια του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ.. 75 μονάδες βάσης η επόμενη.

Λαγκάρντ: Έρχεται μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσεις σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων ανακοίνωσε, σε εμφάνισή της, στο πρώτο, Frankfurt Forum on US - European Ceoeconomics, του Atlantic Council - Brucke, η Πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ, επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα, σε Ευρώπη και Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας.

Ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ, προτίθεται να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, διότι ο στόχος είναι η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%, κάτι το οποίο αποτελεί τη βασική αποστολή της ΕΚΤ.

Σημείωσε ότι, οι αιτίες του πληθωρισμού είναι διαφορετικές στη Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως τόνισε στην Ευρώπη ο πληθωρισμός προέρχεται από την προσφορά, και βασίζεται κατά 60% στην ενέργεια. Την ίδια στιγμή όπως είπε, στην Αμερική, προέρχεται από την ζήτηση, και βασίζεται κατά 50% στην ενέργεια. Μια δεύτερη αιτία, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ είναι οι μισθοί, που στην Ευρώπη κινούνται στο 5-7% και την Ευρώπη στο 2,5-3%. Αυτές οι διαφορές σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, χρήσουν και διαφορετική αντιμετώπιση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η κ. Λαγκάρντ, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά τώρα απαιτούνται αυξήσεις των επιτοκίων, διότι σε αντίθετη περίπτωση η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη.

Όσο αφορά τις μελλοντικές προβλέψεις από την ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι αυτό πλέον είναι παρακινδυνευμένο λόγω της αστάθειας και των απρόβλεπτων συνθηκών που επικρατούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ