Με ποιες χώρες «συντονίζεται» η Ελλάδα για την ενεργειακή κρίση 

Με ποιες χώρες «συντονίζεται» η Ελλάδα για την ενεργειακή κρίση 

Κοινή γραμμή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο από Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία.

Eπιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία για να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου τα οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές.

Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία,(οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.α.'Αλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης το Playbook του Politico. «Η επιστολή ζητά να έτοιμη προς συζήτηση η πρόταση για το πλαφόν μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Παρασκευής, με το νομοσχέδιο να ακολουθήσει έπειτα γρήγορα». Όπως σημειώνει το Politico, το έγγραφο αναφέρει ότι «το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει… στην άμβλυνση της πληθωριστικής πίεσης».

«Το πλαφόν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου και να μην [περιορίζεται] σε εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες», αναφέρεται επίσης στο έγγραφο που επικαλείται πως είδε το Politico.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ