Η Ρωσία αναζητά νέο τρόπο παράκαμψης των κυρώσεων των ΗΠΑ για να αποφύγει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Η Ρωσία αναζητά νέο τρόπο παράκαμψης των κυρώσεων των ΗΠΑ για να αποφύγει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Η χώρα κινδυνεύει με ιστορική χρεοκοπία καθώς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου ήρε την εξαίρεση από τις κυρώσεις της δυνατότητας της Ρωσίας να αποπληρώνει το χρέος της σε Αμερικανούς επενδυτές σε δολάρια.

Η Ρωσία αναζητά νέο τρόπο παράκαμψης των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και οι οποίες εμποδίζουν τη Μόσχα να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις πληρωμές των δολαριακών ομολόγων της σε ξένους επενδυτές, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Η χώρα κινδυνεύει με ιστορική χρεοκοπία καθώς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου ήρε την εξαίρεση από τις κυρώσεις της δυνατότητας της Ρωσίας να αποπληρώνει το χρέος της σε Αμερικανούς επενδυτές σε δολάρια. Η εν λόγω εξαίρεση επέτρεπε στη Ρωσία να διεκπεραιώνει πληρωμές σε ξένους κατόχους ομολόγων σε δολάρια μέσω αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, αποφεύγοντας έτσι τη χρεοκοπία.

Οργισμένος ο Σεργκέι Λαβρόφ για το «μπλόκο» στο ταξίδι του στο Βελιγράδι

Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε την πληρωμή τόκων ύψους 100 εκατ. δολαρίων για δύο ευρωομόλογα σε ρούβλια στο εγχώριο σύστημα διακανονισμού, ωστόσο αν τα χρήματα αυτά δεν πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατόχων ομολόγων στο εξωτερικό, μπορεί να θεωρηθεί αθέτηση πληρωμής.

Οι πληρωμές έχουν περίοδο χάριτος 30 ημερών, μετά το πέρας των οποίων η Ρωσία ενδεχομένως να θεωρηθεί ότι έχει αθετήσει την πληρωμή του χρέους της σε ξένο νόμισμα, για πρώτη φορά μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι έχει την απαιτούμενη ρευστότητα. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο σε μεγάλη οικονομία.



Η Ρωσία πρέπει να πραγματοποιήσει επίσης πληρωμές ύψους 2 δισ. δολαρίων πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, με ορισμένα από τα ομόλογα αυτά ωστόσο, που εκδόθηκαν μετά το 2014, να επιτρέπουν την αποπληρωμή σε ρούβλια ή άλλα νομίσματα.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ φέρεται να δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti τη Δευτέρα ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια, αλλά οι ξένοι κάτοχοι ευρωομολόγων θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι και σε σκληρό νόμισμα σε ρωσικές τράπεζες προκειμένου να λαμβάνουν πληρωμές, ητοι χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό ανάλογο με αυτόν που έχει ζητήσει το Κρεμλίνο για τις πληρωμές του φυσικού αερίου.

"Όπως συμβαίνει με την πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρούβλια: πιστωνόμαστε με ξένο νόμισμα, εδώ ανταλλάσσεται με ρούβλια για λογαριασμό (του αγοραστή φυσικού αερίου) και έτσι γίνεται η πληρωμή", δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.



Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, ο μηχανισμός διακανονισμού θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση, και θα διεκπεραιώνεται μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου Διακανονισμού της Ρωσίας. Το ρωσικό Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν υπόκειται επί του παρόντος στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε στις κυρώσεις της και το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού της Ρωσίας, το οποίο προοριζόταν να διεκπεραιώσει αυτές τις πληρωμές των ομολόγων, περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση για τη Μόσχα, αφού ουσιαστικά δυναμιτίζει την προσπάθεια του Κρεμλίνου να παρακάμψει τις κυρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ