Τουρισμός: Αισιοδοξία για έσοδα 15 δισ. ευρώ - Διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις

Τουρισμός: Αισιοδοξία για έσοδα 15 δισ. ευρώ - Διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις

Έκρηξη αφίξεων από Αμερική και Καναδά - Υπουργός Τουρισμού Ισραήλ: Η Ελλάδα είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός

«Ποδαρικό» με αισιόδοξα νέα έκανε ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, τόσο στο μέτωπο των αφίξεων, όσο και στο επενδυτικό. Πλέον τα μηνύματα για μια καλή πορεία των αφίξεων ξένων επισκεπτών δείχνουν οι κρατήσεις που έχουν γίνει για το επόμενο διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα γίνεται πόλος έλξης για νέες τουριστικές επενδύσεις από διεθνείς επενδυτές.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μεταφέρει αισιόδοξα νέα για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, ενώ και ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, Γιόελ Ραζβόζοβ, σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το ενδιαφέρον ισραηλινών επενδυτών για την Ελλάδα.

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς, ο Γρηγόρης Τάσιος αναφέρει ότι ο Ιούνιος εξελίσσεται καλά για όλους του ελληνικούς προορισμούς και η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι πολύ καλή. Υπο το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος των τουριστικών εσόδων στα 15 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει επιτευχθεί το 80% των εσόδων του 2019. Μάλιστα αυτή η εκτίμηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Και η Βόρεια Ελλάδα πατάει «γκάζι» στις αφίξεις

Αναλυτικότερα, ο κ.Τάσιος επεσήμανε ότι ακόμα και η Βόρεια Ελλάδα, ακολουθεί κατά πόδας τους υπόλοιπους προορισμούς, καθώς η εκκίνηση της τον Μάιο είχε σημαδευτεί από τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές τροφοδότες της. «Πλέον οι Βαλκάνιοι απεγκλωβίζονται από τον φόβο του πολέμου και οδεύουν προς τους ελληνικούς προορισμούς» εξηγεί ο κ. Τάσιος και αναφέρει: «Σίγουρα δεν είμαστε σε σεζόν 110 ημερών, γιατί χάθηκε ο Μάιος. Ωστόσο, πάμε σε σεζόν 90-100 ημερών, η οποία θα ωφελήσει Πιερία, Θάσο και Χαλκιδική». Την ίδια ώρα, οι νησιωτικοί προορισμοί της Νοτίου Ελλάδας γίνονται πόλος έλξης της αγγλικής, της γερμανικής, αλλά και της γαλλικής αγοράς και μεγάλες τουριστικές ροές από αυτές τις χώρες κατευθύνονται στα νησιά, αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Έκρηξη αφίξεων από Αμερική και Καναδά

Στο μεταξύ, τον τόνο της φετινής τουριστικής σεζόν δίνει η «εκρηκτική», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Τάσιος, κάθοδος των Αμερικανών και Καναδών στην Ελλάδα. Κι αυτό επιτυγχάνεται γιατί η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ασφαλής προορισμός, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Όπως αναφέρει, η σημαντική αυτή εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο και στα τουριστικά έσοδα της χώρας, καθώς ανεβαίνει ο μέσος όρος της κατανάλωσης. Άλλωστε οι επισκέπτες από τις συγκεκριμένες αγορές ξεχωρίζουν για τα ποσά που δαπανούν στις χώρες που ταξιδεύουν. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τάσιος, επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε να υπάρξει και απευθείας σύνδεση των ΗΠΑ με τη Θεσσαλονίκη, καθώς μέχρι σήμερα οι απευθείες πτήσεις έχουν ως προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αναφορικά με τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων επισημάνθηκε ότι και φέτος θα πάνε σε μια χρονιά επιβίωσης, απόρροια της αύξησης του λειτουργικού κόστους, τόσο από την ενέργεια όσο και από την διατροφική αλυσίδα. Για τον κ. Τάσιο το μεγάλο ζήτημα είναι οι αυξήσεις στα προϊόντα που απαρτίζουν τη διατροφική αλυσίδα, που ροκανίζουν τα περιθώρια κερδοφορίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές δαπάνες, ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι αν τον επόμενο μήνα δεν υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτές θα ισορροπήσουν. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι από το ταμείο των ξενοδοχείων φεύγουν και χρήματα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, για δάνεια και λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, το ταμείο για τις επιχειρήσεις θα γίνει τον Οκτώβριο.

Στον τουριστικό χάρτη και οι Άγιοι Θεόδωροι Κορινθίας

Η έλευση του Ιουνίου σημαδεύτηκε και με το άνοιγμα του πρώτου πεντάστερου resort της Brown Hotels στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Πρόκειται για το Isla Brown Corinthia, το οποίο διαθέτει 166 δωμάτια. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ με αφορμή αυτό το γεγονός τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «οι επενδύσεις στην άλλη Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές και είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό "επώνυμα Brands" να κοιτάζουν και άλλους προορισμούς πέραν των παραδοσιακών. Παράλληλα αποτελεί μια αναγνώριση της δουλειάς που κάνουν οι φορείς για την εξωστρέφεια της τουριστικής βιομηχανίας. Συγχρόνως μια τέτοια επένδυση δίνει υπεραξία στον υπάρχον ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο» είπε ο κ. Τάσιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ισραηλινοί επενδυτές της Brown Hotels, έχουν επενδύσει σε προορισμούς, όπως είναι το Λαύριο, η Εύβοια, το Λουτράκι και φυσικά οι Αγιοι Θεόδωροι.

Υπουργός Τουρισμού Ισραήλ: Η Ελλάδα είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ Γιόελ Ραζβόζοβ (Yoel Razvozov) εξήρε την Ελλάδα ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό, καθώς προσφέρει στον επισκέπτη της μια πλειάδα εμπειριών. Πόλο έλξης δεν αποτελούν μόνο τα αξιοθέατα και οι νησιωτικοί προορισμοί της αλλά και οι γαστρονομικές και οινικές εμπειρίες της. Την ίδια στιγμή, παραμένει ένας "Value For Money" προορισμός. Εστιάζοντας στη διμερή συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα δυο μέρη από πέρυσι, ο Γιόελ Ραζβόζοβ σημείωσε ότι οι ισραηλινοί επενδυτές πέραν του τουριστικού πεδίου, προσανατολίζονται και στον κλάδο του Real Estate.

Ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ έδωσε το παρών στο Ελληνο-Ισραηλινό φόρουμ που έλαβε χώρα στο νέο ξενοδοχείο της Brown στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ