Αρχές Απριλίου η έγκριση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ

Αρχές Απριλίου η έγκριση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ

Υπάρχουν αυξημένοι πόροι για τα ΠΕΠ κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ενώ γνωστοποίησε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού για την βελτίωση της διοικητικής ικανότητας υλοποίησης των έργων

Στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται η έγκριση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Ανάπτυξης και διευθυντή της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Ιωάννη Φίρμπα.

Μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα για τα χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και τις ευκαιρίες για τους δήμους, που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), ο κ. Φίρμπας επισήμανε: «το ΕΣΠΑ εγκρίθηκε πρώτο από όλες τις χώρες της Ένωσης ήδη από τον Ιούλιο. Σήμερα έχει υποβληθεί το σύνολο των προγραμμάτων επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε ίσως η μοναδική χώρα από την Ευρώπη και βρισκόμαστε σε διαδικασία επίσημης διαβούλευσης. Αισιοδοξούμε ότι μέχρι τέλη Μαρτίου με Απρίλιο θα έχουμε και εγκεκριμένα τα προγράμματα». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στις αυτοδιοικήσεις πρώτου και δευτέρου βαθμού να συμμετέχουν στη διαβούλευση και σε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φίρμπας ανέφερε ότι υπάρχουν αυξημένοι πόροι για τα ΠΕΠ κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ενώ γνωστοποίησε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού για την βελτίωση της διοικητικής ικανότητας υλοποίησης των έργων. Το ζήτημα αυτό, όπως διευκρίνισε, θα είναι αντικείμενο διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν στην οικονομία μας πόροι ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ μαζί με τους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα θα φτάσουν το ποσό των εκατό δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία

Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι «στο νέο ΕΣΠΑ 21-27 εξασφαλίστηκαν πόροι ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου που ξεκινάει θα αποτελέσουν και τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο μας». Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σχολίασε ότι έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις των περισσοτέρων προτάσεων που έχουν υποβληθεί, ενώ υπογράμμισε ότι το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ