Eurogroup: Στο τραπέζι η εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Eurogroup: Στο τραπέζι η εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

Tην εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (κυρίως από την επιστροφή κερδών ANFAs και SMPs), αναμένεται να εξετάσει, μεταξύ άλλων, το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και σε αυτή τη βάση, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, το Eurogroup θα εξετάσει το δημοσιονομικό προσανατολισμό για την ευρωζώνη το 2022, με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής κατά την έναρξη της δημοσιονομικής διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» του 2022. Η δημοσιονομική πολιτική προβλέπεται να παραμείνει υποστηρικτική και το 2022 (1% του ΑΕΠ), ωστόσο λιγότερο σε σχέση με το και το 2021 (1,75% του ΑΕΠ). Τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν τη στοχευμένη υποστήριξη στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία Covid-19, ώστε να διατηρήσουν ένα επαρκές επίπεδο δημόσιων επενδύσεων, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Το Eurogroup θα εξετάσει επίσης τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2022 που υπέβαλαν οι χώρες της ευρωζώνης στην Επιτροπή στα μέσα Οκτωβρίου. Η Επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως για όλα τα σχέδια προϋπολογισμού, ωστόσο συνιστά τη συνετή εκτέλεσή τους προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των δημοσίων δαπανών, ιδίως σε χώρες με υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις βιώσιμες επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, ιδίως στις επενδύσεις που υποστηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Εξάλλου, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσουν το Eurogroup για τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα ξεκινά μετά το τέλος των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας και συνεχίζεται έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της οικονομικής βοήθειας που ελήφθη. Η αναφορά γίνεται δύο φορές το χρόνο.

Τέλος, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την τακτική έκθεση του οργανισμού για τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ.

Σταϊκούρας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Το μεσημέρι, ο υπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν επίσης τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την ευρωζώνη στο πλαίσιο του άρθρου 4, καθώς και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης το 2022. Ακόμη, προβλέπεται να εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης, επί τη βάσει των προσχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη- μέλη για το προσεχές έτος. Επιπροσθέτως, θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το α' εξάμηνο του 2022.

Μετά τη συνεδρίαση, οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν ειδική οικογενειακή φωτογραφία, ενόψει της συμπλήρωσης - την 1η Ιανουαρίου 2022 - των 20 ετών από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων και κερμάτων του ευρώ. Θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος του Eurogroup στους υπουργούς Οικονομικών, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του νέου έτους.

Αύριο, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin. Σε αυτή, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να εγκρίνουν γενική προσέγγιση σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα ενημερωθούν για την πρόοδο επί της νομοθετικής δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 ("Fit for 55"), σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, θα προβούν και σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την ένωση κεφαλαιαγορών, την οποία θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, θα συζητηθεί η φθινοπωρινή δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ