Τον Δεκέμβριο θα υποχωρήσουν οι τιμές στην ενέργεια σύμφωνα με εκτίμηση της ΡΑΕ

Τον Δεκέμβριο θα υποχωρήσουν οι τιμές στην ενέργεια σύμφωνα με εκτίμηση της ΡΑΕ

Την εκτίμηση ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το Δεκέμβριο θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριο) εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Όπως είπε, τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα μας (που επηρεάζει καθοριστικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής) βασίζονται στο μοντέλο month ahead, δηλαδή στις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα. Έτσι τον Νοέμβριο οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν επειδή βασίστηκαν στις υψηλές τιμές του αερίου για τον Οκτώβριο ενώ τον Δεκέμβριο, όπως είπε, οι τιμές θα είναι χαμηλότερες. Αντίθετα δεν υπάρχουν προβλέψεις για μείωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Για τις τιμές λιανικής ανέφερε ότι οι προμηθευτές μετακυλίουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, εφόσον έχουν ρήτρες, διαφορετικά όπως ανέφερε θα είχαν χρεωκοπήσει. Σημείωσε ότι η ΡΑΕ εξετάζει πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές ενώ τόνισε πως παρά τις αντιδράσεις η Αρχή θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των νέων προτύπων για τους λογαριασμούς και τις αιτήσεις προσφοράς ρεύματος (η σχετική απόφαση αναμένεται αύριο) καθώς και για την κατάργηση υπό προϋποθέσεις της ρήτρας αποχώρησης των καταναλωτών.

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει φυσικά πλεονεκτήματα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση αλλά και το κόστος της ενέργειας. "Μακροπρόθεσμα αυτό θα είναι πολύ επωφελές για την ελληνική οικονομία, γι αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα. Ο χρόνος είναι χρήμα, θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη της πράσινης ενέργειας", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε ότι αυτήν την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με εξασφαλισμένους πόρους και λιγότερη γραφειοκρατία ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων είπε πως είναι αυτονόητο ότι οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται εκεί που έχει περισσότερο αέρα.

Σε μήνυμα του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στα μέτρα επιδότησης των καταναλωτών που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου καθώς και στο νέο κλιματικό νόμο που θεσπίζει στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μέσα για την επίτευξη τους.

Κριτική στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας ότι δεν οφείλονται μόνο στη διεθνή κρίση αλλά και σε εσωτερικά προβλήματα που αποτυπώνουν τις κυβερνητικές ευθύνες. "Έχουμε ολιγοπωλιακή αγορά και χειραγώγηση τιμών, όπως καταγγέλει και η βιομηχανία", ανέφερε ο κ. Φάμελλος. Σημείωσε ακόμη ότι η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Νοέμβριο με 229 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα επηρεάσει τους καταναλωτές το επόμενο δίμηνο και ζήτησε να αξιολογηθούν οι συνέπειες της νέας δομής της αγοράς (target model) που εφαρμόστηκε πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ