Στουρνάρας: Προσωρινός ο πληθωρισμός, ανάπτυξη 7,2% φέτος

Στουρνάρας: Προσωρινός ο πληθωρισμός, ανάπτυξη 7,2% φέτος

Τι λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τον πληθωρισμό, το χρέος και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Προσωρινές χαρακτηρίζει τις πληθωριστικές πιέσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα κλείσει το τρέχον έτος με ανάπτυξη 7,2%.

Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί πως τα περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση είναι περιορισμένα ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του χρέους και του επιπλέον δανεισμού για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2021 το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,2% ή και περισσότερο. Η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, καθώς σταδιακά αποσύρονται τα μέτρα στήριξης. Οι συνθήκες χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ευνοϊκές λόγω των διευκολυντικών νομισματικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών, ενώ οι αναμενόμενες εισροές από το ταμείο Next Generation EU (NGEU) θα δώσουν σημαντική ώθηση στις επενδύσεις» δηλώνει ο Γ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα διατηρηθούν και θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο το 3% στην επόμενη δεκαετία. Τονίζει παράλληλα πως το ύψος του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται κοντά στο 200% του ΑΕΠ, αποτελεί αιτία προωβληματισμού. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της διόγκωσης του δημόσιου χρέους. Θα πρέπει όμως να αντληθούν διδάγματα από τον τρόπο διαχείρισης ανάλογων κρίσεων του παρελθόντος. Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους» επισημαίνει.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ