Έρχεται ηλεκτροσόκ στις τιμές του ρεύματος - Ποιοι τη γλιτώνουν

Έρχεται ηλεκτροσόκ στις τιμές του ρεύματος - Ποιοι τη γλιτώνουν

Αντιμέτωπη με αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος βρίσκεται η πλειονότητα των καταναλωτών εξαιτίας αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη φαίνεται πως θα βάλουν οι οικιακοί καταναλωτές αλλά και οι καταναλωτές της μέσης τάσης για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς με απόφασή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αναπροσαρμόζονται οι Χρεώσεις Χρήσης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής είναι πως για τους οικιακούς πελάτες (εξαιρούνται οι ΥΚΩ) η ρυθμιζόμενη χρέωση ενέργειας αυξάνετια κατά 3% και διαμορφώνεται στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) έναντι 0,542 που ήταν έως σήμερα. Το καλό για τους οικιακούς πελάτες είναι πως η χρέωση ισχύος δεν μεταβάλλεται και παραμένει στα 0,13 ευρωλεπτά ανά κιλοβολταμπέρ (kVA).

Χειρότερα είναι τα πράγματα για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν μέση τάση, όπου η χρέωση ισχύος τις ώρες αιχμής πραγματοποιεί θεαματική αύξηση 15,5% και διαμορφώνεται για το διάστημα από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στα 1,384 ευρώ ανά μεγαβατ. Αντίθετα οι πελάτες υψηλής τάσης θα δουν το κόστος τους να μειώνεται κατά περίπου 2%.

Οι αναπροσαρμογές δεν θα ισχύσουν για τους αγρότες που χρησιμοποιούν μέση και χαμηλή τάση, ενώ δεν θα επηρεαστούν οι τιμές του νυχτερινού ρεύματος για τους οικιακούς πελάτες και, γενικότερα, όσους χρησιμοποιούν χαμηλή τάση.

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ