ΤΑΡ: Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για αγορά φυσικού αερίου

ΤΑΡ: Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για αγορά φυσικού αερίου

Για κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών

 

Στις 17 Μαΐου 2021, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) προτίθεται να εκδώσει στην επίσημη ιστοσελίδα του σχέδιο Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών (ΠΥΠ) για την αγορά φυσικού αερίου. Οι συγκεκριμένες ποσότητες αερίου θα χρησιμοποιηθούν για λειτουργικές ανάγκες του αγωγού, συμπεριλαμβανομένης της τροφοδοσίας των σταθμών συμπίεσης.

Το σχέδιο της ΠΥΠ θα περιγράφει τους όρους της διαδικασίας τους οποίους θα πρέπει να τηρήσουν όλοι οι συμμετέχοντες που επιθυμούν να υποβάλουν προσφορά. Επίσης διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΤΑΡ θα είναι η pro-forma Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο πλήρες πακέτο εγγράφων της ΠΥΠ.

Σύντομη επισκόπηση της διαδικασίας υποβολής προσφορών:

• Περίοδος προμήθειας: από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022
• Σημεία παράδοσης:
o Το Σημείο Διασύνδεσης στο Melendugno, Ιταλία
o To Σημείο Αναδιανομής της Snam Rete Gas στο Melendugno, Ιταλία
o Το Σημείο Διασύνδεσης στη Νέα Μεσημβρία, Ελλάδα
o Το Εικονικό Σημείο Συναλλαγών του TAP (Virtual Trading Point – VTP), προσβάσιμο στους χρήστες του δικτύου (shippers) που έχουν δεσμεύσει εξασφαλισμένη μεταφορική δυναμικότητα ευθείας ροής στον αγωγό για τη σχετική περίοδο.


Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ΤΑΡ προσκαλεί ενδιαφερομένους να υποβάλλουν προσφορές για αγορά φυσικού αερίου για τις λειτουργικές του ανάγκες, ενώ η πρώτη πρόσκληση έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2020.

Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία.
Ο TAP πρόκειται να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω μελλοντικών διασυνδέσεων. Η Βουλγαρία, ειδικότερα, θα μπορέσει να καλύψει έως και το 33% των συνολικών αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω του ΤΑΡ, μετά την ολοκλήρωση του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Τα σημεία εξόδου του ΤΑΡ στην Ελλάδα και την Αλβανία, και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας, παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αζέρικου αερίου στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.
Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, προσφέροντας αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της ανεφοδιασμού, και στη μετάβαση προς την από-ανθρακοποίηση.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ