Στήριξη εστίασης - γυμναστηρίων - παιδοτόπων - ξενοδοχείων με 700 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ

Στήριξη εστίασης - γυμναστηρίων - παιδοτόπων - ξενοδοχείων με 700 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των διαδικασιών

Τον χρόνο αντίστροφα για την έναρξη της νέας εβδομάδας μετρούν οι επαγγελματίες της εστίασης, που περιμένουν να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα στήριξης για τον κλάδο τους.

Συνολικά προβλέπεται να διανεμηθεί 330 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες που επλήγησαν ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα καθώς άνοιξαν μόλις τη Δευτέρα του Πάσχα και αφού παρέμεναν κλειστά για έξι ολόκληρους μήνες, από τον Νοέμβριο του 2020.

Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης έχουν οι επιχειρήσεις που:

- παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

- είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

- για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

- επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020

- επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Oι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται στα τέλη του Μαϊου.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους προβλέπεται η παροχή χρηματοδότησης ύψους 16 εκατ. ευρώ με το βασικό κριτήριο να είναι και εδώ η πτώση του τζίρου.

Για τα ξενοδοχεία προβλέπεται ένα πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 350 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου κάθε επιχείρηση του κλάδου θα μπορεί να λάβει έως και 400.000 ευρώ. Τα κριτήρια και οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένονται στις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, κονδύλι 20 εκατ. ευρώ που αναμένεται να διανεμηθεί εντός του τρέχοντος μηνός προβλέπεται για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ