Σταϊκούρας: Πρόσθετες παρεμβάσεις στον τουρισμό - Τα μέτρα στήριξης όσο χρειαστεί

Σταϊκούρας: Πρόσθετες παρεμβάσεις στον τουρισμό - Τα μέτρα στήριξης όσο χρειαστεί

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε πως τα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί και θα αρχίσουν να αποσύρονται όταν εξασφαλισθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Πρόσθετες παρεμβάσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως τα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί και θα αρχίσουν να αποσύρονται όταν εξασφαλισθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM) ανέφερε (για τον τουρισμό) ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία «διευρύνουμε όσο μπορούμε στοχευμένα μέτρα επανεκκίνησης στους κλάδους που πραγματικά θέλουν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη. Σχεδιάζουμε κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις. Προσπαθούμε να βρούμε τα σχετικά κονδύλια και όταν είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε». Παράλληλα, είπε πως «όταν εξασφαλιστεί η επιστροφή τής αγοράς στην κανονικότητα τότε θα αρχίσουν να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης. Τα μέτρα δεν μπορούν να αποσυρθούν αύριο το πρωί και δεν πρέπει να αποσυρθούν. Αυτό είναι βασικό θέμα και προτεραιότητα της χώρας μας και στα ευρωπαϊκά φόρουμ στα οποία συζητάμε σχετικές παρεμβάσεις». Πρόσθεσε δε, ότι εφέτος και το 2022 θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, αλλά όσο θα «φεύγουμε από την υγειονομική κρίση θα πρέπει τα μέτρα στήριξης σταδιακά, αφού εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, να αποσύρονται έτσι ώστε να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή».

Ερωτηθείς σχετικά με το δυσμενές σενάριο για την οικονομία, είπε ότι «υπάρχει και αισιόδοξο σενάριο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τουρισμού πέραν του 45% που είναι το βασικό σενάριο για την πορεία του σε σχέση με το 2019. Αλλά είναι προφανές ότι ως υπουργείο Οικονομικών έχουμε και το δυσμενές σενάριο, έχουμε συνεκτιμήσει και διάφορους παράγοντες αβεβαιότητας οι οποίοι δε δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα σε ό,τι αφορά στο ταμείο της. Το ταμείο αντέχει, γιατί κάνουμε πολύ στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία».

Για την πορεία του ΑΕΠ ανέφερε πως «με βάση τα δεδομένα που είχαμε από το 2020 φαίνεται ότι η αίσθηση της αγοράς από τις μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι περίπου στις εκτιμήσεις μας για ανάπτυξη πάνω από 4% το 2021. Και η Ευρώπη συγκλίνει προς αυτές τις εκτιμήσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις όποιες θετικές παρενέργειες από το Ταμείο Ανάκαμψης». Προσθέτοντας, ότι πάντα υπάρχει μία χρονική απόκλιση μεταξύ της υλοποίησης ενός έργου και της βοήθειας αυτού του έργου στη μεγέθυνση της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ