Σταϊκούρας: Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το 2021 – Μειωμένος ΦΠΑ ως τον Απρίλιο

Σταϊκούρας: Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το 2021 – Μειωμένος ΦΠΑ ως τον Απρίλιο

Σχεδόν 20.000 αιτήσεις είχαν κατατεθεί ως το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 για συνολικό ποσό 155 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως το μέτρο θα επεκταθεί και το 2021.

Σε δηλώσεις του στο Σκάι ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως στην 3η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είχαν διανεμηθεί 3,4 δισ. ευρώ σε 150.000 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους τουριστικές επιχειρήσεις με δραστηριότητα στα νησιά.

«Θα συνεχιστεί και το 2021 η Επιστρεπτέα, κρίνουμε ότι το μέτρο έχει αποδώσει θα την επεκτείνουμε όσο χρειαστεί. Η 4η και 5η Επιστρεπτέα δεν θα επιστραφεί ποτέ κατά 50%» δήλωσε ο υπουργός για να επισημάνει ότι η 4η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής «η συνδέεται με ρήτρα μη απολύσεων».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε πως οι μειώσεις του ΦΠΑ που έχουν εφαρμοστεί στη διάρκεια της πανδημίας θα ισχύσουν -τουλάχιστον ως- τον Απρίλιο του 2021. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων διευκρίνισε πως ό,τι καταβάλλεται θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Δεν απέκλεισε, παράλληλα, να παραταθεί η υποχρεωτική μείωση ενοικίου, ενώ όσον αφορά στο πρόγραμμα Γέφυρα δήλωσε πως από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταβολή δόσεων από το Δημόσιο. Όσοι έχουν υποχρεώσεις που έχουμε αναστείλει πάνε για τον Απρίλιο του 2021 με 12 ή 24 δόσεις άτοκες ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Οποιοι δεν ήταν σε ρύθμιση μπορούν να μπουν στο πλαίσιο ρυθμίσεων, μιλάμε από το Νοέμβριο του 2019 και μετά. Όσοι δεν μπορούσαν να τηρήσουν τη ρύθμιση που είχαν κάνει (100 με 120 δόσεις) έχουμε νομοθετήσει οι δόσεις να πάνε στο τέλος της ρυθμιζόμενης δόσης. Όσοι έχουν δανειακές υποχρεώσεις το τραπεζικό σύστημα θα επεκτείνει τις ρυθμίσεις και μέσα στο 2021» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ