Επιχείρηση «Σώστε τα Χριστούγεννα από τον κορονοϊό»

Μερικό lockdown στη Γερμανία

Επιχείρηση «Σώστε τα Χριστούγεννα από τον κορονοϊό»

Συναγερμό έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη η ένταση με την οποία χτυπάει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και οι κυβερνήσεις προχωρούν σε δραστικά μέτρα που φτάνουν ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown.

Όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στο να διασωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η περίοδος των Χριστουγέννων, η οποία είναι και η μεγαλύτερη από πλευράς εμπορικής κίνησης για όλη τη χρονιά. Τυχόν αποτυχία στον έλεγχο της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έχει βαρύ αντίκτυπο στη λειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη (και στη χώρα μας) που προσδοκούν να πάρουν μία βαθιά οικονομική ανάσα στην περίοδο των γιορτών.

Την απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης και των χώρων ψυχαγωγίας έλαβε νωρίτερα σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά από τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων. Οι επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να κλείσουν θα λάβουν από την κυβέρνηση το 75% του τζίρου τους για τον Νοέμβριο, ενώ η κατάσταση θα αξιολογηθεί στις 11 Νοεμβρίου. Οι κοινωνικές συναναστροφές περιορίζονται δραστικά, με όριο την παρουσία μελών δύο οικογενειών σε κάποιας μορφής εκδήλωση, ενώ εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι για την επιβολή των μέτρων σε όλη τη Γερμανία. Στο πλαίσιο των μέτρων κλείνει και ο τουρισμός, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Στη Γαλλία μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει σε διάγγελμά του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τα σουπερμάρκετ της χώρας δηλώνουν πως έχουν προετοιμαστεί για την περίπτωση που υπάρξει κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε συγκεκριμένα αγαθά όπως είχε συμβεί την άνοιξη. Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί μια οριακή κατάσταση, καθώς κάθε ημέρα ανακοινώνονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, ενώ το 70% των ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό είναι ήδη κατειλημμένο. Στην Ιταλία που σήμερα ανακοίνωσε 25.000 κρούσματα η κυβέρνηση Κόντε επέβαλε ωράριο στην εστίαση με κλείσιμο των καταστημάτων στις 6 το απόγευμα, ενώ έκλεισαν επ’ αόριστον οι κινηματογράφοι και τα γυμναστήρια.

Στην Τσεχία από σήμερα Τετάρτη τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, ενώ τα καταστήματα κλείνουν στις 8 μ.μ. Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 15.000 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό έχει ξεπεράσει τους 2.540 στην κεντροευρωπαϊκή χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ