Επιχείρηση αναθέρμανσης της οικονομίας

Επιχείρηση αναθέρμανσης της οικονομίας

Εναλλακτικές προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου με στόχο να ξεπεραστεί το σοκ του κορονοϊού.

Την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο β' τρίμηνο, στο οποίο μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν παρουσιάσει διψήφιο ποσοστό συρρίκνωσης, ενώ η γερμανική οικονομία εμφάνισε ποσοστό πτώσης άνω του 9%.

Η πορεία του τουρισμού δεν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αισιόδοξων, καθώς οι αρμόδιοι παράγοντες μιλούν πια για μια χρονιά με τον τζίρο στην περιοχή των 4-5 δισ. ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων και τα 3-3,5 δισ. να θεωρούνται ως πιο ρεαλιστική στόχευση. Το γεγονός ότι άνοιξαν φέτος σχεδόν το 50% των ξενοδοχείων και πως από αυτά πολλά ετοιμάζονται να κλείσουν τις πόρτες τους στα μέσα Σεπτεμβρίου δείχνει να δικαιώνει όσους εκτιμούσαν από την αρχή πως ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί το σοκ του κορονοϊού στον τουρισμό.

Σε αυτό το κλίμα και με τα δύσκολα σαφώς μπροστά μας το οικονομικό επιτελείο φέρεται να επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις. Ήδη, όπως έχει γράψει το Fpress, δρομολογείται η παράταση για τον Μάρτιο του 2021 στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές της περιόδου υπολογίζονται σε 320 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εντός του φθινοπώρου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά. Εκτιμάται ότι το ποσό των 1,8 δισ. που θα διατεθεί για αυτό τον σκοπό θα αναθερμάνει έστω και μερικώς την κατανάλωση. Αναμένεται επίσης τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, στον οποίο έχουν ήδη αναφερθεί κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ δρομολογούνται και παρεμβάσεις προς τις τράπεζες για την ταχύτερη εκταμίευση ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ