Αναστέλλονται μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021 όλες οι οφειλές… Covid προς την εφορία

Με βάση την μεταβολή του τζίρου έως και τον Αύγουστο η 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Αναστέλλονται μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021 όλες οι οφειλές… Covid προς την εφορία

Για ακόμη πιο πίσω στον χρόνο μετατίθεται η έναρξη της διαδικασίας πληρωμής των οφειλών προς την εφορία που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, τα χρέη που έχουν μείνει απλήρωτα από τον Μάρτιο του 2020 και μετά θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από το τέλος Απριλίου και μετά σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται άμεσα στη Βουλή δεδομένου ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να πληρωθούν οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στο τέλος Μαρτίου δηλαδή στην εκκίνηση του lockdown.

H νομοθετική ρύθμιση θα περάσει άμεσα καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι να καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές του Μαρτίου που μετατέθηκαν για το τέλος Αυγούστου στενεύουν. Πρακτικά, με την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης όλες οι οφειλές που έμειναν απλήρωτες μέσα στην πανδημία (από ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και δόσεις ρυθμίσεων) θα μετατεθούν για το τέλος Μαρτίου του 2021. Όταν θα φτάσουμε στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, ο οφειλέτης αν δεν θέλει πληρώσει εφάπαξ το ποσό που θα έχει συσσωρευτεί μέχρι τότε, θα έχει δύο επιλογές:

  1. Να πληρώσει τις οφειλές σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις δηλαδή από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 χωρίς επιβάρυνση τόκους.
  2. Να πληρώσει τις οφειλές σε 24 χαμηλότοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023.

Η 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα τρέξει αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο καθώς σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, τελικώς θα ληφθούν υπόψη και οι μεταβολές εσόδων κατά τον μήνα Αύγουστο. Επίσης, ο κατάλογος των πιθανών δικαιούχων θα διευρυνθεί καθώς θα προστεθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ασκούν εποχικό επάγγελμα. Στους ενδιαφερόμενους θα μοιραστεί στην 3η φάση το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ