Αγωνία για την επόμενη ημέρα στην απασχόληση

Φόβοι για στρατιές ανέργων μετά τoν τερματισμό των σημερινών προγραμμάτων στήριξης

Αγωνία για την επόμενη ημέρα στην απασχόληση

Τουλάχιστον εννέα εκατ. εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι το 2021 παρά τα σημερινά προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, εκτιμά η Allianz.

Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τεράστια πίεση σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας υποστηρίζονται με διάφορα προγράμματα ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ωστόσο, όταν η ισχύς αυτών των προγραμμάτων θα τερματιστεί, τουλάχιστον εννέα εκατ. εργαζόμενοι στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης θα βρεθούν στο κενό και χωρίς δίχτυ ασφαλείας, σε κλάδους όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με την Allianz, 45 εκατ. εργαζόμενοι στις πέντε μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης βρίσκονται σήμερα σε προγράμματα προστασίας. Οικονομολόγος της Allianz που μίλησε στο CNBC υποστήριξε πως τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν παρέχουν ολοκληρωμένη κάλυψη, καθώς δεν ενθαρρύνουν την κινητικότητα προς άλλους τομείς της οικονομίας που είναι περισσότερο παραγωγικοί. Η στασιμότητα αυτή σημαίνει πως με το τέλος των προγραμμάτων πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ουρά των ταμείων ανεργίας. Ωστόσο για να αποφευχθεί αυτό θα χρειαστούν περαιτέρω κονδύλια για την επανακατάρτιση των εργαζομένων και τον εκσυγχρονισμό κλάδων προκειμένου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ρόλο-κλειδί εδώ καλείται να παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ το οποίο έχει ανακοινώσει η Κομισιόν και το οποίο όμως παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ