«Απελευθερώνονται» εστιατόρια, καφέ, μπαρ, μετακινήσεις

Τι ισχύει για τα τραπεζοκαθίσματα και τον ΦΠΑ – Σηκώνουν άγκυρα τα πλοία

«Απελευθερώνονται» εστιατόρια, καφέ, μπαρ, μετακινήσεις

Μετά από μακρύ διάστημα απραξίας και μία περίοδο υποχρεωτικής… σιγής και λειτουργίας μόνο για υπηρεσίες  take away τα καταστήματα εστίασης επαναλειτουργούν από σήμερα, ενώ αίρονται οι περιορισμοί για τις μετακινήσεις στο σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των νησιών.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί η ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών καθορίζεται από 0,70 έως 1,70 μ. ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι ορίζεται στα έξι άτομα. Εξαιρούνται οι οικογένειες για τις οποίες δεν υπάρχει περιορισμός.

Ως «αντίδοτο» στον περιορισμό των πελατών και στην υποχρεωτική αραίωση των τραπεζιών τα καταστήματα λαμβάνουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τον χώρο τοποθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων, ενώ οι Δήμοι μπορούν αντί του συγκεκριμένου μέτρου να προσφέρουν έκπτωση 50% στα δημοτικά τέλη. Η δυνατότητα επέκτασης της επιφάνειας που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα ως και κατά 100% της αρχικής άδειας θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου . Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση που εγκρίθηκε ήδη από τη Βουλή, οι καταστηματάρχες οφείλουν να αφήνουν λωρίδα ελεύθερης όδευσης των πεζών πλάτους 1,5 μέτρου.

Οι Δήμοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να επιβάλλουν προσωρινά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρόμους της περιοχής τους είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε και για το σύνολο του 24ωρου, ώστε να αποδίδεται περισσότερος χώρος στου πεζούς.

Τα καταστήματα της εστίασης λειτουργούν κανονικά και μετά... μουσικής, ενώ όσον αφορά στις μειώσεις του ΦΠΑ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για ορισμένα από τα σερβιριζόμενα είδη, μένει να φανεί αν θα φανούν και στις λιανικές τιμές.

Παράλληλα, από σήμερα 25 Μαΐου απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στο σύνολο της χώρας και αίρονται οι απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά. Βεβαίως τα δρομολόγια δεν έχουν την πυκνότητα που θα περίμενε κανείς για μια τέτοια περίοδο, αφού για σήμερα Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά για Κυκλάδες, Κρήτη και ανατολικό Αιγαίο, ενώ εξίσου μικρός θα είναι ο αριθμός των πλοίων που θα αναχωρήσουν από τη Ραφήνα και το Λαύριο με προορισμό τις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται πως για τις μετακινήσεις με πλοίο ισχύει νέο πρωτόκολλο που μειώνει στο 50% τον αριθμό των επιβατών που μπορούν να ταξιδέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ