Μητσοτάκης: Ανοίγουμε για τον τουρισμό την 1η Ιουλίου

Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για ΦΠΑ και άλλες επιβαρύνσεις

Μητσοτάκης: Ανοίγουμε για τον τουρισμό την 1η Ιουλίου

Σε 1,5 μήνα από σήμερα η Ελλάδα ανοίγει για τον τουρισμό, εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές στον υφιστάμενο σχεδιασμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια διπλή κρίση. Πολλοί ξεχνούν ότι στις αρχές Μαρτίου αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη γεωπολιτική πρόκληση, όταν η Τουρκία υλοποίησε την απειλή της να ωθήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες και να τους ενθαρρύνει να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα» τόνισε o Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως η Ελλάδα ήταν περίπου δύο εβδομάδες μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ενημερώσαμε τους πολίτες με πολύ ξεκάθαρα μηνύματα και δώσαμε το λόγο στους ειδικούς», τόνισε ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό είπε πως «αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, θα είμαστε ανοιχτοί από την 1η Ιουλίου με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία. Θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από μια πολύ μικρότερη πίτα. Η ευρωπαϊκή πίτα του τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη αλλά φέτος το καλοκαίρι θέλουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο».

Σχέδια για μειώσεις ΦΠΑ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο προσεχές διάστημα και εντός του τρέχοντος μήνα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού και του κλάδου της εστίασης.

Τόνισε πως τόσο οι σχεδιαζόμενες μειώσεις στον ΦΠΑ όσο και στην προκαταβολή φόρου θα έχουν εφαρμογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στα μέτρα που βρίσκονται υπό εξέταση και που μπορεί να ανακοινωθούν μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο περιλαμβάνονται:

  • Η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% έναντι 13% που είναι σήμερα.
  • Η αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά ημέρα και ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος
  • Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Για την εστίαση το κυριότερο μέτρο είναι η προσωρινή μετάταξη ορισμένων σερβιριζόμενων ροφημάτων στο 13% από 24% που είναι σήμερα. Στο συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να υπαχθούν ροφήματα όπως το τσάι και ο καφές, ενώ δεν διαφαίνονται αλλαγές για τα αλκοολούχα ποτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ