Πώς θα ανοίξουν σταδιακά τα μαγαζιά - Τα πέντε βήματα

 Πώς θα ανοίξουν σταδιακά τα μαγαζιά - Τα πέντε βήματα

Οι προτάσεις για την έξοδο από την καραντίνα φαίνεται να περιλαμβάνει πέντε μεγάλες φάσεις στο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου,

«Μία γενική αρχή, σχετικά με το σχεδιασμό για το πως και πότε θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι ή άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με αντίστροφη πορεία από αυτή που έκλεισαν και πιστεύουμε ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στα μέσα Μαίου, με βάση το καλό σενάριο, θα μπορεί να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία. Κανένας μας δεν βρίσκει ευχαρίστηση σε αυτά τα μέτρα αλλά ήταν αναγκαία για την καταιγίδα που ήρθε».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Αντέννα σε ερωτήσεις σχετικά με το χρόνο άρσης των μέτρων ενώ υπογράμμισε ότι τα πράγματα, σε ότι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, δείχνουν να πηγαίνουν καλά, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. «Είμαστε στο 87΄ και παίρνουμε την πρόκριση, ας μη φάμε γκολ στο 90΄» όπως είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς επεξεργάζεται το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των μέτρων που έχουν επιβληθεί, αλλά σημείωσε πως η ζωή μας δε θα γίνει αμέσως η ίδια όπως ήταν πριν τον κορονοϊό, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί τα εμβόλιο.

Οι πέντε φάσεις

Οι προτάσεις για την έξοδο από την καραντίνα φαίνεται να περιλαμβάνει πέντε μεγάλες φάσεις στο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», Αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις.

Στο πρώτο στάδιο εντάσσεται η άρση των περιορισμών κυκλοφορίας. Προτεραιότητα για τους επιστήμονες και την Κυβέρνηση είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων για τις οποίες ετοιμάζονται ξεχωριστές ρυθμίσεις. Οι εισηγήσεις είναι οι πολίτες άνω των 65 ετών να ακολουθήσουν διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Η δεύτερη φάση αναμένεται να περιλαμβάνει επιστροφή στην εργασία και άνοιγμα των πρώτων επιχειρήσεων. Θα καθοριστεί το νέο πλαίσιο μέτρων υγιεινής και ασφάλειας λειτουργίας. Ενδεχομένως πρώτα θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και ίσως κομμωτήρια με περιορισμένη λειτουργία και στη συνέχεια τα εστιατόρια και τα καφέ με λιγότερα τραπεζοκαθίσματα. Ένα ενδεχόμενο μέτρο είναι το πλαφόν στον αριθμό πελατών ανά τετραγωνικά, όπως εφαρμόστηκε και στα σούπερ μάρκετ.

Το τρίτο στάδιο αφορά στα σχολεία. Στόχος είναι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου με διαφορετικό καθεστώς, ενδεχομένως με εξετάσεις σε σχολεία και όχι σε εξεταστικά κέντρα. Πάντως, η Κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα όλων των σχολείων σε μια συζήτηση που φαίνεται να οριοθετείται χρονικά μετά τις 10 Μαΐου.

Η τέταρτη φάση περιλαμβάνει την επαναφορά των αεροπορικών συνδέσεων. Οι πρώτες σκέψεις είναι να υπάρχει θερμομέτρηση όσων φτάνουν στη χώρα μας.

Το πέμπτο στάδιο περιλαμβάνεται ο τουρισμός. Ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει για το πλάνο ανοίγματος αρχικά των μικρών και στη συνέχεια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ωστόσο δεν αναμένεται κάτι σχετικό πριν από τις 15 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ