Αυτά είναι τα νέα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Διευκρινίσεις για το Δώρο Πάσχα - Σήμερα η λίστα με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Περισσότερες λεπτομέρειες επί όσων ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός έδωσαν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Όπως έγινε γνωστό οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού και έχουν δει μείωση των εσόδων τους θα μπορούν να θέσουν το προσωπικό σε κατάσταση αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν σε αυτό το καθεστώς το οποίο είναι προσωρινό και έχει ορίζοντα λήξης τις 30 Απριλίου θα είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης των 800 ευρώ.

Οι υπουργοί σημείωσαν πως η συγκεκριμένη αποζημίωση θα δίνεται τόσο στο προσωπικό των επιχειρήσεων που έχουν υποχρεωτικά αναστείλει τη λειτουργία τους όσο και σε όσους απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 και μετά. Επισημάνθηκε επίσης πως οι επιχειρήσεις που πλήττονται και θα θέσουν το προσωπικό ή μέρος του προσωπικού σε κατάσταση αναστολής της σύμβασης εργασίας, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Ακόμα και αν το πράξουν η απόλυση θα είναι άκυρη, διευκρίνισε ο Γ. Βρούτσης. Με την τήρηση των εν λόγω προϋποθέσεων οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα χρήσης των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι μετά από συννενόηση με τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων, όσοι θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, δικαιούνται αναστολή δόσεων δανείων επί τρίμηνο.

Επιπροσθέτως, σε 1,4 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που πλήττονται από την κρίση θα δοθεί αποζημίωση 800 ευρώ, το οποίο θα είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές. Το κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ.

«Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. Θέλω να τονίσω ότι η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα έχουν επίσης τρίμηνη αναστολή στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης διευκρίνισε για το δώρο Πάσχα πως οι επιχειρήσεις θα μπορούν να το καταβάλουν χωρίς κυρώσεις μαζί με το επίδομα αδείας.

Ωστόσο, κάλεσε τις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην καταβολή του δώρου κανονικά εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ