Πενήντα δισ. από το ΔΝΤ εναντίον του κορονοϊού

Πενήντα δισ. από το ΔΝΤ εναντίον του κορονοϊού

Τη διάθεση πενήντα δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το ποσό θα διανεμηθεί σε κάθε χώρα που θα το ζητήσει ανεξαρτήτως αν είναι σε πρόγραμμα ή όχι και θα χορηγηθεί άτοκα ή με πολύ μικρό επιτόκιο, ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου.

Η επιδημία μηδενίζει τις ελπίδες για ισχυρότερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, σχολίασε η Κρισταλίνα Γκεοργκίοβα, προσθέτοντας πως το 1/3 των 189 κρατών μελών του ΔΝΤ έχει ήδη επηρεαστεί από τον κορονοϊό.

Το Ταμείο εκτιμά πως η ανάπτυξη φέτος θα είναι χαμηλότερη του 2,9% που καταγράφηκε το 2019, ενώ οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες. Τον περασμένο Ιανουάριο το ΔΝΤ είχε εκφράσει την εκτίμηση πως η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί ανοδικά με ρυθμό 3,3% φέτος καθώς υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για αποκλιμάκωση στην ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 12 δισ. δολάρια στις φτωχότερες χώρες για τη βελτίωση των συστημάτων Υγείας και την προμήθεια υλικών πρώτης ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ