Κομισιόν: Βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας

Κομισιόν: Βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας

Στο 4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, εκτιμά η Κομισιόν το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2019, σημειώνοντας πως η χώρα ξεπερνά τον στόχο για πέμπτο συνεχόμενο έτος.

Στην έκθεσή της για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση η Κομισιόν αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ με ταυτόχρονη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς και για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών. Για τον λόγο αυτό αναβάλλεται η σταδιακή μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%,, σημειώνει η Κομισιόν.

Συνολικά οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, αναφέρει η Ευρ. Επιτροπή. Η φιλική προς την ανάπτυξη ατζέντα έχει αποτυπωθεί στο οικονομικό κλίμα όπου οι σχετικοί δείκτες επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα. Η Ελλάδα έχει επιτυχώς επιστρέψει στις αγορές και επιτυγχάνει ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, ενώ τα spreads έχουν μειωθεί αισθητά.

Ωστόσο οι κίνδυνοι, σχολιάζει η Κομισιόν, παραμένουν. Μεταξύ άλλων καταγράφεται το θέμα των αναδρομικών στις συντάξεις, για το οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας διεξάγει πιλοτική δίκη. Η Κομισιόν καταγράφει επίσης ως πιθανές αιτίες κινδύνων τη δικαστική διένεξη της Αττικός Ήλιος με το Δημόσιο, καθώς και την υπόθεση του επικουρικού ταμείου της Εθνικής Τράπεζες.

Σχολιάζοντας την έκθεση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως η Έκθεση «εκτιμά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υψηλότερους από τις προηγούμενες προβλέψεις, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Προβλέπει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συρρίκνωση της ανεργίας. Ενσωματώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των "κόκκινων δανείων". Αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αναδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας. Καταγράφει τις κυβερνητικές επιλογές για περαιτέρω μειώσεις φόρων (εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ), εκτός προϋπολογισμού, εντός του 2020, ως απόρροια της καλής εκτέλεσής του. Παρουσιάζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, για εφέτος και τα επόμενα έτη, και θέτει τα χρονικά ορόσημα λήψης σχετικών αποφάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ