Πρεμιέρα της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ με εγκώμια για την Ελλάδα

«Είμαι κουκουβάγια, όχι γεράκι ή περιστέρι»

Πρεμιέρα  της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ με εγκώμια για την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο όσον αφορά στα πλεονάσματα και την ανάπτυξη, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου με τη νέα της ιδιότητα.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη από τους γεωπολιτικούς παράγοντες, την άνοδο του προστατευτισμού και τις αδυναμίες των αναπτυσσόμενων αγορών εξακολουθούν να υφίστανται ωστόσο είναι λιγότερο έντονοι, σχολίασε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σχετικά με τη στάση της για τη νομισματική πολιτική, περιέγραψε τον εαυτό της ως κουκουβάγια και όχι γεράκι ή περιστέρι (δηλαδή αντίστοιχα υπέρ ή κατά μιας αυστηρότερης πολιτικής). Η ΕΚΤ δεν εξέπληξε τις αγορές, καθώς δεν προχώρησε σε αλλαγές στα επιτόκια ή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αναφορικά με το τελευταίο η Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό εφόσον εκπληρώνει συγκεκριμένα κριτήρια. «Όταν τα ελληνικά ομόλογα καταστούν επιλέξιμα, θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα» τόνισε.

Παράλληλα έγινε γνωστό πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία στρατηγική επισκόπηση της κατάστασης η οποία θα είναι η πρώτη από το 2003 και θα περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπως η κλιματική αλλαγή και οι ανισότητες στο εισόδημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ