Πράσινο φως από το Eurogroup για τα 767 εκατ. ευρώ

Πράσινο φως από το Eurogroup για τα 767 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Παράλληλα ανοίγει το ενδεχόμενο τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το Eurogroup σήμερα συζήτησε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις, καλωσορίζοντας την επιβεβαίωση των θεσμών πως η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει με άνεση τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% του ΑΕΠ στο τρέχον έτος. Σημειώνει επίσης πως ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει επίσης επίτευξη του ίδιου στόχου και πως περιλαμβάνει μέτρα υπέρ της ανάπτυξης που μειώνουν το φορολογικό βάρος στο κεφάλαιο και την εργασία.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στην αγορά εργασίας, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την αδειοδότηση επενδύσεων και το επιχειρηματικό περιβάλλον, αναφέρει το Eurogroup στην ανακοίνωσή του.

Το Eurogroup προσθέτει επίσης πως το EuroWorking Group και το Δ.Σ. του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά 767 εκατ. ευρώ, ενώ δίνεται επίσης η εντολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκινήσουν τεχνικές εργασίες για την ενδεχόμενη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας ή για τη χρηματοδότηση αμοιβαία συμφωνημένων επενδύσεων, σε εφαρμογή και των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ