Επίσημο αίτημα για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Επίσημο αίτημα για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 2,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα από το ΔΝΤ ζητά και επισήμως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η σχετική επιστολή υπεγράφη από τον υπουργό νωρίτερα σήμερα και θα αποσταλεί στον ESM και τον EFSF που πρέπει να γνωμοδοτήσουν υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης. Υπολογίζεται πως η σχετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός διμήνου.

Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της, σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών, καθώς όπως αναφέρει σε δήλωσή του:

"1. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.

2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.

4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας".

"Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας", καταλήγει ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ