H Κύπρος εξόφλησε πλήρως το ρωσικό δάνειο

H Κύπρος εξόφλησε πλήρως το ρωσικό δάνειο

Το 2011 η Κύπρος κατέληξε σε συμφωνία με την Ρωσία για την χορήγηση δανείου, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο twitter, ανακοίνωσε ότι η Κύπρος εξόφλησε πλήρως το δάνειο που της έχει χορηγήσει η Ρωσία.

"Έχει πριν από λίγο εξοφληθεί πλήρως το Ρωσικό δάνειο ύψους €1.58 δισ. που αναλήφθηκε επί προηγούμενης διακυβέρνησης. Η Κύπρος μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί με άνεση τις ανάγκες της από τις διεθνείς αγορές", έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Το 2011 η Κύπρος κατέληξε σε συμφωνία με την Ρωσία για την χορήγηση δανείου, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2013 η Κύπρος δανειοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με δάνεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 2013 η Κύπρος σε συνεννόηση με την Ρωσία συμφώνησε στην αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου βάσει της οποίας παρατάθηκε η αποπληρωμή του δανείου από το 2016 που προέβλεπε η αρχική συμφωνία στο διάστημα 2018 -2021 με μείωση του επιτοκίου από 4,5% στο 2,5%.

Η ρωσική εφημερίδα RBK επικαλούμενη δική της έρευνα που αφορά τα δάνεια που χορήγησε η Ρωσία σε ξένες χώρες, έγραψε ότι η Κύπρος βρίσκονταν στην τέταρτη θέση στον κατάλογο των ξένων χωρών δανειοληπτών με δάνειο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,63 δισεκατομμυρίων ευρώ, με βάση την ισοτιμία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου).

Στην πρώτη θέση του καταλόγου των χωρών δανειοληπτών, βρίσκεται η Βενεζουέλα με δάνειο ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ακολουθούν η Κούβα με 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και το Μπαγκλαντές με 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ