Έρχεται η υπουργική απόφαση για το Ελληνικό

Έρχεται η υπουργική απόφαση για το Ελληνικό

Μετά και τη χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) ανοίγει ο δρόμος για τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που με τη σειρά της δίνει το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό.

Η χθεσινή απόφαση του συμβουλίου προβλέπει πως το υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες του θα εποπτεύουν έκταση περίπου 750 στρεμμάτων από τα 6.000 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου. «Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και η σημερινή, επίσης ομόφωνη, γνωμοδότηση του ΚΣΜΝ για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης υπουργικής απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα την 7η Ιουλίου του 2019, γύρισε σελίδα» σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το ΚΣΝΜ έκανε ομόφωνα αποδεκτή την αίτηση θεραπείας των ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης (αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ ΤΠΚΑΧΜΑΕ/176797/123922/3539/1338/16-5-2019) σχετικά με την «Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά», Περιφέρειας Αττικής».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ, τροποποιείται όρος της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, η οποία ζητούσε να κατατίθενται προς έγκριση στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ όλες οι μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές και Η/Μ) σχετικά με την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

Σύμφωνα με την τροποποίηση, οι μελέτες που θα υποβάλλονται προς έγκριση από το ΥΠΠΟΑ θα αφορούν τα κηρυγμένα νεότερα μνημεία και τις επεμβάσεις σε αυτά, συνοδευόμενες από πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση. Επίσης, γίνεται αποδεκτή η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ εντός του χώρου του Ανατολικού Αεροδρομίου (κτίριο Σααρίνεν) καθώς είναι υπόγειο και δεν αντίκειται στην έννοια του αδόμητου χώρου, ενώ ζητήθηκε να κατατεθεί μελέτη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις πλησίον αυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ