Προειδοποίηση Στουρνάρα: Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πλεονάσματος

Στις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 2nd InvestGr Forum 2019, με θέμα της ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα δήλωσε ότι «για το 2019 η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ».
Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και προβλήματα που κληροδότησε η μακρόχρονη οικονομική κρίση, ανέφερε ο κ. Στουρνάς και πρόσθεσε ότι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα είναι ακόλουθες:
- Το πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών μειώνει την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να παρέχει πιστώσεις σε υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, καθώς οι χρηματοδοτικοί πόροι παραμένουν παγιδευμένοι σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάκαμψη των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας.
- Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος (του οποίου η βιωσιμότητα όμως βελτιώθηκε σημαντικά μεσοπρόθεσμα με τα μέτρα που ενέκρινε το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018) δημιουργεί αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να το εξυπηρετήσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος δανεισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική.
- Η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων σε μια παρατεταμένη περίοδο (π.χ. 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022) έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ. Η περιοριστική επίδραση των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι ακόμα πιο έντονη όταν συνοδεύεται από πολύ υψηλή φορολογία (συμπεριλαμβανομένων των υψηλών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση), η οποία αποθαρρύνει την εργασία και τις επενδύσεις και αυξάνει τον άτυπο τομέα της οικονομίας.
- Η αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδας και το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
- Η υψηλή μακροχρόνια ανεργία δημιουργεί ανισότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, και αυξάνει τον κίνδυνο απαξίωσης του ανθρώπινου κεφαλαίου.
- Η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια της κρίσης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού και κατ’ επέκταση σε χαμηλότερους ρυθμούς δυνητικής ανάπτυξης. Η δημογραφική κρίση αυξάνει τους κινδύνους για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των δημόσιων οικονομικών.
- Ο αργός ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας. Με βάση το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα για το 2018 κατατάσσεται προτελευταία μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο τεχνολογικής υστέρησης και ψηφιακού αναλφαβητισμού.
- Η παγκοσμιοποίηση, η ψηφιοποίηση, οι δημογραφικές αλλαγές και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας όλων των χωρών, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Οι αλλαγές που προωθούν οι παγκόσμιες αυτές τάσεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν και τις κοινωνικές ανισότητες. Το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει μέσω της κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής για να διασφαλίζει την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες
- Οι δικαστικές αποφάσεις, που ενδέχεται να επιβαρύνουν σημαντικά τις δημοσιονομικές εξελίξεις.
- Τέλος, οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αποθέματος κεφαλαίου της οικονομίας, ενώ και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται ακόμη αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Παράθυρο δημοσιονομικής ευελιξίας» ανοίγει για την Ελλάδα η έγκριση της ρήτρας διαφυγής
Η ρήτρα διαφυγής θα ισχύσει από το 2025 έως το 2028
Σταθερά στην κορυφή η Ελλάδα για Ευρωπαίους ταξιδιώτες το 2025 - Άνοδος σε σημαντικές αγορές
Τι δείχνει η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,8% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Αλμα 23,1% στο ρεύμα και 11,4% στα ενοίκια
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8%
Ecofin: «Πράσινο φως» για ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η δήλωση Πιερρακάκη
Πρόγραμμα Εξωστρέφειας για ΜμΕ: Στις 17 Ιουλίου οι αιτήσεις για επιδοτήσεις 200 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ
Η Πρόσκληση της Δράσης θα δημοσιευθεί στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ…
Κυρ. Πιερρακάκης στο Εcofin: Πέντε ευκαιρίες για το ψηφιακό ευρώ
Δεν πρόκειται μόνο για μια τεχνολογική συζήτηση- είναι μια στρατηγική συζήτηση.
Βουτιά 31,6% του εμπορικού ελλείμματος τον Μάιο λόγω πετρελαίου
Κατά 6,9% μειώθηκε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πεντάμηνο
Κ. Χατζηδάκης: Πέντε προτεραιότητες για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
Δεν αρκεί η εθνική προσπάθεια, χρειάζεται δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η υστέρηση…
Γ. Στουρνάρας: Ενδεχόμενη εξαγορά του ΧΑ από την Euronext θα αυξήσει την πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια
«Κλειδί» η καινοτομία για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας
Το Ecofin δίνει «πράσινο φως» για ρήτρα διαφυγής και παροχές - Εκλογή νέου προέδρου του Eurogroup
Οι Βρυξέλλες ανοίγουν τον «κουμπαρά» των αμυντικών δαπανών
Επιδότηση ενοικίου: Οι κυρώσεις στους ενοικιαστές που θα υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις
Ποιοι είναι δικαιούχοι και τι ποσά λαμβάνουν
ΑΑΔΕ: Πρόστιμα για 8,3 χιλιάδες εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας 138 εκατ. ευρώ
Η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στον καταλογισμό των πρώτων προστίμων
13/07/2025 11:26
«Παράθυρο δημοσιονομικής ευελιξίας» ανοίγει για την Ελλάδα η έγκριση της ρήτρας διαφυγής
13/07/2025 11:24