Brain Regain για την επιστροφή επιστημόνων στην Ελλάδα

Brain Regain για την επιστροφή επιστημόνων στην Ελλάδα

Η πρωτοβουλία Brain Regain παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από 16 ελληνικές εταιρείες και έχει στόχο να διευκολύνει τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Ευστάθιος Τσοτσορος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως “η μαζική φυγή επιστημόνων και καταρτισμένου προσωπικού, ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσης, προς τις χώρες του εξωτερικού κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνιστά μία κολοσσιαία απώλεια εθνικής δυναμικής, δυσχεραίνει στην πράξη την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και υπονομεύει την αναγκαιότητα μετάβασης σε ένα παραγωγικό υπόδειγμα που θα δίνει έμφαση στην "οικονομία της γνώσης. Φιλοδοξούμε, μαζί με τις άλλες 15 μεγάλες ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, να δημιουργήσουμε τον ισχυρό, ενδιάμεσο, κρίκο που θα διευκολύνει τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού. Η δική τους παρακαταθήκη, σε γνώσεις και εμπειρίες που έχουν αποκομίσει, θα στηρίξει ουσιαστικά την προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας και θα προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική επιχειρηματικότητα”.

“Πιστεύουμε ότι για τη χώρα μας το ταλέντο, οι δυνατότητες των αποφοίτων καθώς και η κατάρτιση γενικότερα του ανθρώπινου δυναμικού είναι καταλύτης για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Νιώθουμε, συνεπώς, ότι πέρα από τις ευκαιρίες που δίνουμε οι ίδιοι, μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας προς όφελος της χώρας μας”, σχολιάζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Παπαχρήστου, γενικός διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον για την Ελλάδα και την Κύπρο.

“Για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το φαινόμενο του brain drain αλλά και η τόνωση της απασχόλησης στη χώρα μας χρειάζονται συμπράξεις και κοινή προσπάθεια. Πιστεύουμε πολύ στο ρόλο του mentoring, της δυνατότητας να βοηθήσει κάποιο έμπειρο στέλεχος με την εμπειρία του, τη γνώση της αγοράς και τη σωρευτική εργασιακή γνώση από διάφορους κλάδους κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Αυτός ο ρόλος είναι στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας στο Brain Regain” προσθέτει, ενώ ο Βασίλης Κουτεντάκης, ανώτερος γενικός διευθυντής Retail & Distribution Network, Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζει ότι "το brain drain που καταγράφηκε σε μεγάλη ένταση τα χρόνια της κρίσης, έχει βαθύτατες οικονομικές επιπτώσεις, αφού στερεί από την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα δυνάμεις που χρειάζονται για την ανάπτυξη”.

Η αρχική ιδέα της πρωτοβουλίας Brain Regain σχεδιάστηκε από τους Κωνσταντίνο Κεσεντέ (πρόεδρο ΔΣ ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, Ευάγγελο Μαρνέρη (Διευθύνοντα Σύμβουλο AIMS International Hellas AE), Γιάννη Παπαχρήστου (Γενικό Διευθυντή Ελλάδας-Κύπρου, Coca-Cola Τρία Έψιλον), Θεόδωρο Κοτιώνη (Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ogilvy Greece) και Στάθη Ποταμίτη (Διευθύνοντα Εταίρο, PotamitisVekris Law Partnership).
Υπολογίζεται πως στην περίοδο 2008-2016 περισσότεροι από 450.000 Έλληνες έφυγαν από την πατρίδα τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής πορείας στο εξωτερικό. Το 35% εργάζεται στο εξωτερικό 3-6 χρόνια ενώ ένα 10% πάνω από 10 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ