Η Ελλάδα εκταμιεύει τη δόση - Παζάρι για την μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ - Νέο ομόλογο ενόψει

Άναψε το πράσινο φως στο Eurogroup - Μεγάλη μείωση στο spread του ελληνικού 10ετούς

Η Ελλάδα εκταμιεύει τη δόση - Παζάρι για την μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ - Νέο ομόλογο ενόψει

Το Eurogroup κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, επικύρωσε τη θετική εισήγηση των θεσμών και του Euroworking Group για την εκταμίευση των 978 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων. Στην είδηση, οι αγορές αντέδρασαν θετικά καθώς το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ακόμη και κάτω από το 3,52% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2005. 

 

Το ποσό των 978 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτεί στις αρχές Μαϊου καθώς θα πρέπει να προηγηθούν οι απαιτούμενες διεργασίες. Πρώτον, θα πρέπει να δοθούν εγκρίσεις από ορισμένα κοινοβούλια της Ευρωζώνης και δεύτερον θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η είδηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτυπώθηκε τόσο στο spread του ελληνικού 10ετούς όσο και στο χρηματιστήριο. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου βρέθηκε κάτω από το 3,52% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2005. Το γεγονός αυτό, εφόσον έχει και συνέχεια, φέρνει ακόμη πιο κοντά την επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου. Στο θέμα άλλωστε αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος υποστήριξε τα εξής: "εφόσον τα επιτόκια συνεχίζουν να συμπιέζονται, το Υπουργείο Οικονομικών ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασίσει ότι το συμφέρει να βγάλει ένα νέο ομόλογο. Άρα, έτσι τίθεται από εδώ και πέρα, ο δανεισμός όχι ως επείγουσα ανάγκη, αλλά ως δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες που δημιουργούνται στην αγορά να δανειστούμε με χαμηλά επιτόκια".

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη έτοιμα σχέδια τόσο για νέο πενταετές όσο και για νέο επταετές ομόλογο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με αποκλειστικό κριτήριο τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά και τις προθέσεις των υποψήφιων αγοραστών των ελληνικών τίτλων.

Εκτός από την έξοδο στις αγορές, δρομολογείται και η διαπραγμάτευση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Στο θέμα αναφέρθηκε επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης λέγοντας τα εξής:Ο επόμενος στόχος, λοιπόν, αυτός πρέπει να είναι, να εξοφλήσουμε μέρος των δανείων μας προς το ΔΝΤ, που έχουν υψηλό επιτόκιο κι έτσι θα κερδίσουμε τρία πράγματα. Πρώτον, θα εξοικονομήσουμε πόρους λόγω διαφοράς επιτοκίων, δεύτερον, θα εξοφλήσουμε δάνεια τα οποία λήγουν τα επόμενα χρόνια και επομένως με αυτόν τον τρόπο θωρακίζουμε τη χώρα μας

Η διάθεση για ολοκλήρωση της συμφωνίας είχε φανεί πριν ακόμη ξεκινήσει η συνεδρίαση από τις δηλώσεις του Γάλλου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί. "Οι ελληνικές αρχές εργάστηκαν πολύ, σχολίασε ο επίτροπος προσερχόμενος στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι ενώ έκανε λόγο για μια καλή ημέρα για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ