Πέντε ενδιαφερόμενοι για τις νέες ταυτότητες

Πέντε ενδιαφερόμενοι για τις νέες ταυτότητες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία του διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων. 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός για να ανατεθεί το έργο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και -αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα- σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρωθεί.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού ανέρχεται στα 360 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η Καθημερινή σε σημερινό της δημοσίευμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει γίνει αποδέκτης τουλάχιστον πέντε λύσεων από εταιρείες ελληνικών, γερμανικών, γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων.

Πρόκειται για τις προτάσεις των εταιρειών Inform Λύκος, Veridos Matsukis, Gemalto, HID Global και Idemia. Από τις παραπάνω επιχειρήσεις, ελληνικών συμφερόντων είναι οι δύο πρώτες.

Τα χαρακτηριστικά

Στη νέα ταυτότητα θα εμπεριέχεται μεταξύ άλλων τσιπ με φωτογραφίες, δακτυλικό αποτύπωμα, ομάδα αίματος προαιρετικά, ενώ αναμένεται να έχουν και μικρότερο μέγεθος, καθώς θα έχουν διάσταση παρόμοια με των πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι ταυτότητες που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα ταξιδιωτικά έγγραφα θα φέρουν ειδικό κωδικό – αναγνώσιμο από μηχανήματα σάρωσης σε αεροδρόμια και ενδεχομένως σε λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Στα δελτία ταυτότητας θα αναγράφεται ο διεθνής κωδικός της χώρας – GR για την Ελλάδα – μέσα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή σε ένα πλαίσιο δώδεκα κίτρινων αστεριών με φόντο ένα μπλε τετράγωνο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι νέες ταυτότητες, θα έχουν ελάχιστη περίοδο ισχύος πέντε ετών και μέγιστη δέκα ετών με βάση την ηλικία του κατόχου.

Το ελάχιστο όριο θα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ το μέγιστο όριο θα απευθύνεται σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ