Πρώτη κατοικία και δικαστικές αποφάσεις στο μενού των συναντήσεων Αθήνας - θεσμών

Πρώτη κατοικία και δικαστικές αποφάσεις στο μενού των συναντήσεων Αθήνας - θεσμών

Τα «κόκκινα» δάνεια, η παράταση του νόμου Κατσέλη αλλά και οι αποφάσεις για τα αναδρομικά ύψους ως και 10 δισ. ευρώ που διεκδικούν χιλιάδες συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι για περικοπές που υπέστησαν στα χρόνια των μνημονίων αναμένεται να απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η δεύτερη αξιολόγηση προμηνύεται εξαντλητική, αφού εκτός από την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα ελεγχθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2018 με το βάρος να πέφτει στην πορεία των εσόδων και των δαπανών.

Στις 10 Ιανουαρίου έχει οριστεί το πρώτο ραντεβού του Euroworking Group που θα προετοιμάσει το πρώτο Eurogroup του 2019. Αν και η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, αναμένεται στο περιθώριο της συνεδρίασης του EWG να συζητηθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα. Στις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να συζητηθεί το ακανθώδες θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου η αποδοχή της δίμηνης παράτασης στην ισχύ του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι ανέφελες.

Οι δανειστές φέρονται να ζητούν δραστική συρρίκνωση του ανώτατου ορίου προστασίας από τα 280.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σήμερα, στα 100.000 ευρώ, όταν η κυβέρνηση επεδίωκε προστασία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών παρακολουθούν τις εξελίξεις και για το κρίσιμο θέμα των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τη συνταγματικότητα των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς με δεδομένη τη δέσμευση της Αθήνας για «ισοδύναμα μέτρα» ώστε να διασφαλιστούν τα πλεονάσματα. Επισημαίνεται πως αποφάσεις που θα δικαιώνουν όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον των περικοπών των παλαιότερων ετών, θα επιβαρύνουν εφάπαξ με 10 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό που αντιστοιχούν σε αυτές τις περικοπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ