«Μποναμάς» 1% του ΑΕΠ ή 1,7 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου

Στο… ταμείο θέλει να στείλει η κυβέρνηση ακόμη και 2,5 εκατομμύρια πολίτες μέσα στον Δεκέμβριο – Ποιοι θα εισπράξουν τα περισσότερα

«Μποναμάς» 1% του ΑΕΠ ή 1,7 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου

Κλίμα… εορτών θέλει να στήσει από τώρα η κυβέρνηση για τον Δεκέμβριο. Τον τελευταίο μήνα του χρόνου, επιθυμεί, πρώτον να πληρώσει τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, δεύτερον να καταβάλλει έκτακτο μέρισμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους και τρίτον να πληρώσει «νωρίτερα από ποτέ» τις συντάξεις του Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει η παραμικρή περικοπή. Τα μετρητά που μπορεί να πέσουν στην αγορά, ανέρχονται στα 1,7 δις. ευρώ περίπου, χωρίς να συνυπολογίζονται τα τουλάχιστον 2 δις. ευρώ που ούτως ή άλλως θα δίδονταν στους συνταξιούχους.

Το σχέδιο «δώσε χρήμα» άρχισε ήδη να υλοποιείται ενώ οι προετοιμασίες θα κορυφωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων ώστε να προετοιμαστεί και σε τεχνικό επίπεδο η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους και στους υπόλοιπους εργαζομένους των ειδικών μισθολογίων. Το μόνο «σύννεφο» έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να συμψηφιστούν τα αναδρομικά με τυχόν οφειλές στην εφορία. Όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα στις αρχές Δεκεμβρίου για την καταβολή 820 εκατ. ευρώ εφάπαξ.
  2. Η οριστικοποίηση των δικαιούχων του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί επίσης μέσα στον Δεκέμβριο. Η προσπάθεια είναι το ποσό να φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ συνολικά. Αφορολόγητο και μη συμψηφιζόμενο με χρέη ποσό θα εισπράξουν μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και όσοι πληρούν τα συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί και πάλι η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος ενώ ένα τμήμα του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος θα δοθεί και για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης.
  3. Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με την πρόωρη καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Δεκέμβριο. Η λογική είναι με το που θα ανάψει το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους για την μη περικοπή των συντάξεων, ο ΕΦΚΑ να κινήσει ταχύτατα τις διαδικασίες για την όσο το δυνατόν νωρίτερα καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ