Ρέγκλινγκ: Θα «παγώσει» η ελάφρυνση χρέους εάν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες

Ρέγκλινγκ: Θα «παγώσει» η ελάφρυνση χρέους εάν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες

Mήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

 

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές. Αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αποφασιστεί για την Ελλάδα στην περίπτωση που τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Το επίπεδο του χρέους μπορεί να φαίνεται τρομακτικά υψηλό, ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μακροπρόθεσμες και τα επιτόκια των δανείων είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες»

Μάλιστα ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι το 2015 η Ελλάδα ήταν λίγα λεπτά μακριά από το Grexit.

Αναφορικά με την αντικατάσταση του ΔΝΤ από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο θα μετεξελιχθεί ο ESM, ο Regling ανέφερε ότι σε τέσσερις χώρες η συνεργασία με το ΔΝΤ λειτουργούσε καλά. Μόνο στην Ελλάδα υπήρχαν περιστασιακά ζητήματα. Αλλά τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούν εξαιτίας της στενής οικονομικής διασύνδεσης στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Επίσης, το 70% των μετόχων του ΔΝΤ είναι μη ευρωπαϊκές χώρες. Οι Κινέζοι, οι Ινδοί ή οι Βραζιλιάνοι δεν ήταν ευχαριστημένοι που το ΔΝΤ ήταν τόσο εμπλεκόμενο. Ρώτησαν: Δεν μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ