Όλος ο κατάλογος με τα αντίμετρα που θα «θυσιαστούν» για να μην κοπούν οι συντάξεις

Χάνονται επενδυτικές δαπάνες, προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης και κοινωνικά επιδόματα -μεγάλο το κόστος για την ανάπτυξη και την οικονομία

Όλος ο κατάλογος με τα αντίμετρα που θα «θυσιαστούν» για να μην κοπούν οι συντάξεις

Μόνο αναίμακτη δεν θα είναι η προσπάθεια να αποτραπεί η νέα περικοπή των συντάξεων. Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να μην καταργηθεί η προσωπική διαφορά δεν μπορούν να βρεθούν από τα υπερπλεονάσματα. Αναγκαστικά, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να βάλει «κόφτη» ακόμη και στο σύνολο των αντίμετρων. Δηλαδή, θα αναγκαστεί να μην υλοποιήσει προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, επενδυτικά προγράμματα, μειώσεις της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην φαρμακευτική δαπάνη ή ακόμη και το πολυδιαφημισμένο «επίδομα στέγασης».

Ο κατάλογος με τα αντίμετρα που θα αναγκαστεί να «τσεκουρώσει» η κυβέρνηση για να μην κόψει για μια ακόμη φορά το εισόδημα των συνταξιούχων, περιλαμβάνεται εξής:

Μη ενεργοποίηση των αντίμετρων σημαίνει πρακτικά:

  1. Ότι δεν θα επεκταθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων
  2. Ότι δεν θα δημιουργηθούν περισσότεροι παιδικοί σταθμοί. Το συγκεκριμένο μέτρο υποτίθεται ότι θα έδινε λύση στις περίπου 30.000 οικογένειες οι οποίοι δεν καταφέρνουν να βάλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν τα τροφεία.

Ότι δεν θα υλοποιηθούν επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προγραμματισμός μιλάει για επενδύσεις σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων και στο σκέλος της ενέργειας. Ειδικά στο θέμα των δημοσίων επενδύσεων αναμένεται να υπάρξει έντονη αντίδραση σε πιθανή

  1. Ότι δεν θα επιδοτηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους συνταξιούχους για τους οποίους προγραμματίζεται ακόμη και μηδενισμός της συμμετοχής στα φάρμακα.
  2. Ότι δεν θα προχωρήσουν προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη μείωση της ανεργίας. Άλλο ένα κρίσιμο μέτωπο υπό την έννοια ότι η μείωση της ανεργίας αποτελεί προτεραιότητα για την μεταμνημονιακή περίοδο.
  3. Ότι δεν θα καταβληθεί το επίδομα στέγασης το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί και το οποίο αφορά στην ενίσχυση με τουλάχιστον 70 ευρώ μηνιαίως των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα τα οποία είτε αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο είτε καταβάλλουν ενοίκιο για την κάλυψη των βασικών τους στεγαστικών αναγκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ