«Υπόλογοι» στο γερμανικό κοινοβούλιο μέχρι και το 2022 (τουλάχιστον)

Η Επιτροπή προϋπολογισμού θα πρέπει να εγκρίνει το φθινόπωρο τα μέτρα διευθέτησης του χρέους ενώ ανά έξι μήνες θα πρέπει να δίνει το πράσινο φως και για την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs

«Υπόλογοι» στο γερμανικό κοινοβούλιο μέχρι και το 2022 (τουλάχιστον)

Ποιος είπε ότι ξεμπερδέψαμε με το γερμανικό κοινοβούλιο επειδή σε δύο εβδομάδες βγαίνουμε από τα μνημόνια; Ποιος είπε ότι η προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής προϋπολογισμού ήταν η τελευταία; Η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει στο… έλεος των Γερμανών βουλευτών τουλάχιστον μέχρι το 2022. Και αυτό διότι ουσιαστικά κάθε εξάμηνο θα πρέπει να δίδεται το πράσινο φως για την εκχώρηση της δόσης των κερδών από τα ANFΑs και τα SMPs.

Η επόμενη φορά που θα ασχοληθεί το γερμανικό κοινοβούλιο με το ελληνικό ζήτημα, είναι στις αρχές του φθινοπώρου όταν και θα πρέπει να δοθεί έγκριση για τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Αυτό συμβαίνει επειδή οποιοδήποτε μέτρο έχει αντίκτυπο στον γερμανικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να έχει πρώτα την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής προϋπολογισμού. Η διαδικασία δεν θα είναι τυπική καθώς ουσιαστικά, μέχρι και το φθινόπωρο θα πρέπει η Ελλάδα να αποφύγει κάθε αναφορά σε παροχές οι οποίες θα κινδυνεύσουν να την καταστήσουν υπόλογη για μη τήρηση των συμφωνηθέντων.

Προς το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει άλλος ένας έλεγχος ενώ στη συνέχεια θα επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο. Αφού γίνει η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών και δοθεί το πράσινο φως ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα, θα συνεδριάσει το Eurogroup και στη συνέχεια το γερμανικό κοινοβούλιο για να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 600 εκατ. ευρώ. Είναι τα χρήματα που προέρχονται από τα κέρδη που αποκόμισαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Επειδή και αυτά τα χρήματα λογίζονται ως κέρδη της Γερμανίας (προς το παρόν) η επιστροφή τους προϋποθέτει ψήφο.

Τα ANFAs και τα SMPs ανέρχονται στα 4,8 δις. ευρώ και έχει αποφασιστεί να δίδονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος του 2018. Αυτή η διαδικασία, θα συνεχίζεται μέχρι και το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ